Charvátová a Hornig obhájili tituly mistrů ČR ve sprintu

09. září, 2023

Letohrad Lucii Charvátové a Vítězslavu Hornigovi prostě sedí. Dnes tu obhájili tituly mistrů ČR v biatlonu na kolečkových lyžích, i když na střelnici 100% nebyli. Úspěšný comeback po operaci zápěstí prožil stříbrný Adam Václavík.

Šesté zlato Lucie Charvátové

Lucie Charvátová (1+2) dnes byla na čele po první střelbě, po druhé střelbě i v cíli. Druhou Jessicu Jislovou (0+1) porazila s velkým rozdílem 43 sekund a potvrdila, že jí Letohrad svědčí. Získala tu už svůj šestý titul letní mistryně ČR.

Jessica Jislová měla po druhé střelbě pouze sekundový náskok na Terezu Voborníkovou (0+1), ale v posledním kole našla víc sil a byla lepší o 11 sekund.

Střelecky se závod nepovedl Markétě Davidové (2+2), která půjde do nedělní stíhačky ze čtvrtého místa.

Lucie Charvátová: „Titulu mistryně ČR si cením, ale hlavně jsem spokojená se svým během. Od letního mistrovství světa si držím vysokou fyzickou výkonnost, tak doufám, že to bude pokračovat. Já si přeju, aby už začalo sněžit. Dnes to bylo snesitelnější, ale stále příliš vedro na to, aby se v tom komfortně závodilo.“

Jessica Jislová: „Jsem trochu překvapená, protože se necítím běžecky dobře a jela jsem tak, abych si nechala rezervu na střelbu. Moje priorita byla jet dobře technicky a mít dobrý pocit na střelbu.“

Tereza Voborníková: „Bylo to náročnější, než jsem čekala. Necítila jsem se úplně nejlíp a na trati jsem se vytrápila. Snažila jsem se pohlídat aspoň střelbu, která mohla být rychlejší.“

Juniorskou mistryní ČR se stala novoměstská Lenka Bártová. Stříbro získala Veronika Novotná ze Starého Města a bronz Eliška Šibravová z SKP Kornspitz.

Lenka Bártová: „Nečekala jsem to. Od začátku týdne jsem trochu nachlazená, tak jsem se to snažila do závodu nějak vyléčit. Nebylo to ideální, ale s dneškem jsem spokojená.“

Souboj Horniga s Václavíkem

Sprint mužů nabídl zajímavou bitvu Vítězslava Horniga (1+1) a Adama Václavíka (0+1). Po ležce vedl Václavík, pro kterého to dnes byl první závod po operaci zápěstí a nucené pauze.

Po jedné chybě vestoje figuroval sekundu za Hornigem, který měl ale výrazně lepší závěrečné kolo a zvítězil s náskokem 14 sekund.

I Vítězslav Hornig potvrdil, že mu to v Letohrad jde. Vyhrál tu už počtvrté. Skoro minutový odstup měli Jonáš Mareček a Mikuláš Karlík, kteří si to rozdali o bronz. Ve prospěch Marečka rozhodly dvě sekundy.

Vítězslav Hornig: „Mistr republiky zní hezky. Je super, že se můžeme s kluky takhle poměřit a ještě lepší, že se mi to takhle povedlo. Závod byl bolavý a v cíli mě překvapilo, co jsem ze sebe dokázal na trati vymačkat. Mám to v Letohradu rád. Vyjede se tu na kopec, pak je delší sjezd, kde si můžu odpočinout a zase se rozjet. Změnil bych jen příjezd na střelnici. Ten je brutální, ale zase pro všechny stejný.“

Adam Václavík: „Pro mě to byl první závod v létě po operaci ruky. Nevěděl jsem, co od toho čekat. Myslím, že jsem dneska vytěžil z minima maximum. Jsem spokojený se střelbou. Na trati to ještě není ono, síla trošku chybí, ale myslím, že je to na dobré cestě směrem k zimě.“

Jonáš Mareček: „Byl to docela náročný závod, jelo se ve velkém pařáku. Snažil jsem se to od začátku rozjet poměrně rychle, ale poslední kolo už jsem trochu nemohl. Trošku mě štve střelba, možná jsem na ni přijížděl zbytečně rychle.“

Zlato mezi juniory slavil po přesvědčivém výkonu novoměstský Daniel Malušek. Stříbro pro SKP Kornspitz vybojoval Ondřej Jiránek a bronz pro Jilemnici Ferdinand Jansa.

Daniel Malušek: „Úžasné! Vůbec jsem nečekal, že tady v prvním roce mezi juniory takhle zajedu. Měl jsem taktiku nerozjíždět závod úplně rychle, protože jsem tak dlouhé distance a ještě se zbraní nejezdil. Dokázal jsem stupňovat tempo, takže mi to vyšlo tak, jak jsem chtěl. A střelba 0+1 je parádní.“

Dorostenecké kategorie

Na domácí vrchol biatlonové sezóny se přihlásilo rekordních 241 biatlonistů. Závody v Letohradu byly součástí IBU CER Cupu a zejména čeští dorostenci měli poměrně dost soupeřů ze Slovenska, Polska a Maďarska.

V kategorii dostenenek W17 vyhrála Slovenka Michaela Straková, ale republikový titul připadl jilemnické Lucii Jandurové. V dalších závodech už zabrali první příčky čeští dorostenci.

Druhé zlato pro Jilemnici získala Valerie Křížová v kategorii W19. Mezi nejmladšími dorostenkami vyhrála Tereza Riedlová ze Vsetína, ale místo oslav skončila po pádu při vyjetí v nemocnici.

Nejstarším dorostencům vládl novoměstský Vladimír Kocmánek. V kategorii dorostenců M17 triumfoval František Jelínek z SKP Kornspitz a v kategorii M16 Matěj Tauchman z Jilemnice.

Výsledky sprintů

Karel Halberštádt
Foto: Tomáš Hermann