Adam Václavík i ve stíhačce ukázal, že patří k juniorské špičce

01. února, 2015

Sedmé místo juniora Adama Václavíka je nejlepším výsledkem českých biatlonistů ve stíhacích závodech mistrovství Evropy v Estonsku. Umístění mezi nejlepšími dvaceti ještě zaznamenaly juniorky Jessica Jislová, která skončila 16., a Nikola Bitnarová, jež doběhla hned za ní. Junior Ondřej Šantora pak obsadil 18. pozici. V kategoriích dospělých dosáhli nejlepších výsledků třicátá Bára Tomešová a třiatřicátý Tomáš Krupčík.

 

Adama Václavík předvádí na evropském šampionátu vyrovnané výkony. Vždyť postupně byl sedmý, osmý a opět sedmý, ale… „Adamovi zde jednoduše chybí štěstí, které je pro zisk medaile nutné. Když výborně běžel, pokazil si závod střelecky. Když dobře zastřílel, jako ve sprintu, nepovedlo se nám zcela optimálně připravit lyže,“ povzdychl si trenér Vlastimil Vávra. „Jsem však přesvědčený, že štěstí se k Adamovi otočí čelem na juniorském mistrovství světa. V běhu představuje absolutní juniorskou špičku, a pokud má svůj den, je výtečný i na střelnici.“

 

Vlastimila Vávru dnes potěšil i Ondřej Šantora. „Vzhledem k tomu, že je věkem ještě dorostenec, ukázal svoje kvality. Na trati byl třináctý nejrychlejší a celkově se posunul o dvanáct příček. Koneckonců ani Honza Burina a Ondra Hošek nezvládli závod špatně, ale už prostě doplatili na to, jakou měli výchozí pozici.“ Jan Burian se posunul z 25. místa na 21. v cíli. Ondra Hošek zůstal šestadvacátý.

 

Mezi juniorkami se o dvě příčky posunula Jessica Jislová. Po položkách vleže útočila na elitní desítku, ale celkem čtyři chyby vstoje jejímu snažení zabránily. „Desítka by Jessice slušela,“ souhlasil trenér Jindřich Šikola. „Určitě jsou tyto příčky v jejich silách.“ Trenéra potěšila Nikola Bitnarová, jež se zlepšila o třináct míst. „To už je velký posun. Škoda jen první položky, kde udělala dvě chyby. Jinak Nikola ukázala, že je kvalitní střelkyní.“ Dobře vstoupily do závodu Aničky Puskarčíková a Tkadlecová a ze ztracených pozic v páté desítce po sprintu mířily mezi třicítku nejlepších. Ovšem vstoje nasbírala prvně jmenovaná pět a druhá dokonce sedm trestných kol. „To byla škoda, holky si odstřelily pěkný výsledek,“ zalitoval Jindřich Šikola.

 

„Dospěláci“ zůstali po nevydařeném sprintu hluboko ve výsledkové listině i po stíhacích závodech. „Myslím, že stíhačky byly vyvrcholením našeho estonského zmaru. A pevně věřím, že ve štafetách už ukážeme svoji lepší tvář,“ řekl trenér Marian Málek. Pomoci by k tomu mohlo větší množství cukru, tedy energie. „Naše fyzioterapeutka Petra Sedláčková a Lucie Charvátová slaví narozeniny, tak jim Bára Tomešová u své estonské kamarádky upekla dort,“ prozradil Marian Málek.

 

Bohužel na trati Lucie Charvátová narozeniny neoslavila, protože závod nedokončila. Za zmínku naopak stojí posun Týny Černé z 60. na 41. příčku. „Myslím, že Týna byla jediná, která dnes v těch těžkých podmínkách jela biatlon,“ dodal trenér. Lea Johanidesová skončila na 42. místě.

 

Muži až na Tomáše Krupčíka závod nezvládli. Tomáš Vojík skončil 45., Matěj Krupčík 47. a Lukáš Kristejn, který měl po sprintu nejlepší výchozí pozici, byl v cíli po devíti chybách dokonce až 54. v pořadí.

 

Výsledkový servis

Stíhací závod juniorky – 10 km
Stíhací závod juniorky – 10 km – analýza závodu

Stíhací závod junioři – 12,5 km
Stíhací závod junioři – 12,5 km – analýza závodu

Stíhací závod ženy – 10 km
Stíhací závod ženy – 10 km – analýza závodu

Stíhací závod muži – 12,5 km
Stíhací závod muži – 12,5 km – analýza závodu

Webové stránky Mistrovství Evropy 2015

 

Text: Tomáš Hermann