Předstartovní drama Gabriely Soukalové

11. ledna, 2015

Gabriela Soukalová dnes málem nestihla výstřel do závodu s hromadným startem. Do startovního pole se vklínila až na poslední chvíli, ani se nestihla zařadit na svoje startovní místo. A mohlo být ještě hůře.

 

Co se přihodilo?
Nástřel před masákem trvá jen třicet minut. Mně se moc nedařilo, ale chtěla jsem si na tom dát záležet, abych nemusela jít do závodu s obavami. Po nástřelu mi pak byla docela zima, a tak jsem se rozhodla, že si pod kombinézu navléknu ještě jednu vrstvu funkčního oblečení.

 

Takže jsi musel zamířit do týmové buňky?
Ano. Věděla jsem, že nemám moc času, ale stále jsem byla přesvědčená, že to v klidu stihnu. Když jsem se vracela, čekalo mě ještě značení lyží a zbraně. To zabere 30 až 40 vteřin. Stále mi přitom zbývaly asi tři minuty do startu…

 

To vypadá, že ještě přišlo nějaké drama?
Při značení jsem zjistila, že jsem někde cestou ztratila poutko od holí. Běžela jsem tedy na zpět. Naštěstí jsem si ho všimla v mezeře pod schody. To byl snad zázrak, a taky velká úleva.

 

Gabčo, ty jsi svými příhodami už pověstná…
Opravdu se snažím, aby k něčemu takovému nedocházelo. Dávám si záležet, ale přijde mi, že čím více si dávám záležet, tím je to horší. Jako s těmi padajícími holemi po střelbě. No nic, prostě další den blbec.

 

Na trati to však nebylo až tolik znát a podruhé za sebou jsi v Oberhofu skončila v elitní desítce. To je dobré, ne?
Závodů v Oberhofu jsem se hodně bála. Moc to tady neznám, vždyť loni jsem tu startovala vůbec poprvé. Zdejší tratě, to není můj šálek kávy, nevyhovují mi.

 

Přesto si se na nich probojovala už na dohled elitní desítky průběžné klasifikace Světového poháru. Co tomu říkáš?
Mám z toho radost. Skončit ve Světovém poháru do desítky je můj cíl. Sezóna je sice ještě hodně dlouhá, ale půjdu za tím. Udělám proto maximum.

Rozhovor: Tomáš Hermann