Povedená premiéra v hromadném startu. Mikyska zakončil mistrovství světa 14. místem

19. února, 2023

Poprvé se kvalifikoval do hromadného startu, ale rozhodně v něm nebyl do počtu. Tomáš Mikyska si dokonce na závěr mistrovství světa v Oberhofu vedl nejlépe z českých reprezentantů a 14. místem si vyrovnal své maximum mezi elitou.

Report

Nijak zvlášť nefoukalo, ani nebyla mlha. Z tradičního oberhofského dnes zlobil biatlonisty „jen déšť“.

„Závodník déšť moc nevnímá. Vnímal jsem mokrou zbraň. To mi celkem znepříjemnilo práci na střelnici, ale šest je moc. Měl jsem se s tím vypořádat líp,“ říkal po závodě promočený Jakub Štvrtecký.

Kuba udělal na obou ležkách jednu chybu, na stojkách minul pokaždé dva terče. Zároveň ale měl 11. běžecký čas a 22. místo při své premiéře v hromadném startu bral.

Úvod hromadného startu

Poprvé v kariéře jel elitní disciplínu i Tomáš Mikyska. Po chybě na úvodní ležce už byl 100% a v cílové rovince bojoval o 12. místo.

Čeští biatlonisté se na trati potkali

Prohrál jak s Norem Christiansenem, tak Němce Strelowem, který dnes z domácích biatlonistů nejvíc potěšil kotel 23 500 fanoušků.

Hned po dojezdu byl Mikys trochu rozmrzelý z prohraného finiše, po chvíli už se ale radoval ze 14. příčky. „Já jsem spokojený. Dneska už to nebylo na lyžích takové jako včera při štafetě, ale jsem rád za střelbu. Ta mě dnes podržela.“

Nedařilo se Michalu Krčmářovi, který střílel s bilancí 1+2+2+2. „Dneska už jsem byl prázdný,“ přiznal Bimbo. „Nenašel jsem toho v sobě moc ani na trati, ani na střelnici. Nemá smysl to hodnotit. Prostě to nevyšlo a jdu dál.“

„Prázdný“ byl na své poměry i Johannes Thingnes Bø. Do posledního kola odjížděl 7 sekund za Martinem Ponsiluomou a 6 sekund za Sebastianem Samuelssonem. Útok na Švédy už ale nepřišel, mistrem světa se poprvé stal Samuelsson.

Výsledkový servis

Příští závod

Mistrovství světa v Oberhofu uzavře hromadný start žen od 15:15.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík