S biatlonisty si ve smíšených štafetách ME v Arberu hrál vítr. Mladý český kvartet třináctý

30. ledna, 2022

S trochou nadsázky by šlo říci, že vítězem smíšených štafet Otevřeného mistrovství Evropy v německém Arberu se stalo počasí. Poryvy větru dosahovaly místy až rychlosti 25 m/s. Na druhou stranu je pravdou, že zvítězili favorité. V mixech vyhráli Norové, v singlech Rusové. Češi nastoupili pouze do mixů a dojeli tam, kde startovali, s číslem 13 na 13. místě, a to jako poslední klasifikovaná štafeta. Deset štafet bylo dostiženo, jedna (polská) nenastoupila kvůli pozitivnímu covidovému testu.

Tomáš Mikyska

Report

Možná už ležka Tomáše Mikysky (střelba 0 trestných kolo + 3 dobíjení/0+2) stála u zrodu českého výsledku. Juniorský reprezentant totiž trefil poslední z terčů až třetím náhradním nábojem. Ztratil více než půl minuty, a tak se dostal do potíží při položce vstoje, kdy kvůli zmiňované ztrátě propásl klidnější podmínky na střelnici. Sice dobíjel jen dvakrát, ale na střelnici prostál bez devíti desetin sekundy 2:50 minuty! Češi se propadli na 13. místo. A tam zůstali ukotveni až do konce závodu i přes snahu Vítězslava Horniga (0+2/1+3), Elišky Teplé (0+2/0+3) i Kláry Lejsek (0+2/3+3).     

Vítězslav Hornig

Pohledem trenérů

Michael Málek – muži

„Bylo to naprosto extrémní. Jsem přesvědčený, že kdyby se nejednalo o televizní přenos, musela Jury závod zrušit. Tahkle to byla spíš parodie na biatlon. Sám jsem při testování lyží poznal, že šlo o zdraví. Uvolněný letící reklamní banner mě naštěstí netrefil naplno, jen líznul. Na samotný závod se snažím dívat tak, že pro sportovce to byly zkušenosti. Tomáš tam prostál tři, možná čtyři trestná kola, a ví, že příště by se měl zachovat jinak…. Doufám, že všichni už zůstanou zdraví a potkáme se v pondělí v NMNM. Bohužel to v tuto chvíli nemohu říci o Jonáši Marečkovi, který měl pozitivní test.“  

Eliška Teplá

Kamila Jiroutek Rajdlová – ženy

„Sice u biatlonu ještě nejsou tak dlouho, ale něco takového jako dnešní počasí jsem ještě nezažila. Bylo to tak zajímavé, až to bylo nezajímavé, vlastně o ničem. Nesoupeřili spolu sportovci, ale se sportovci se pralo počasí. Těším se, že ve Vysočina Areně nás bude čekat už zase normální biatlon.“

Výsledkový servis

Smíšené štafety – mix

Analýza mixu

Smíšené štafety – singl

Analýza singlu

Klára Lejsek

Další program

IBU Cup pokračuje už první únorový týden v Novém Městě na Moravě. Ve Vysočina Areně jsou na programu pro každou kategorii dva sprinty, a to ve čtvrtek 3. 2. a v sobotu 5. 2. Ženy startují vždy v 10:30 hodin, ženy ve 14:00 hodin.

Tomáš Hermann