Reprezentační záloha pokračovala při IBU Cupu v Idre ve střeleckém trápení

01. prosince, 2018

Silné větrné poryvy a sněžení doprovázely druhé sprinty I. kola IBU Cupu ve švédském Idre. Náročné podmínky českým reprezentantům radost nepřinesly, byť všichni tři muži i tři ženy postoupili do nedělních stíhacích závodů. Na body se prosadil pouze 39. v pořadí junior Jakub Štvrtecký, který potěšil pátým běžeckým časem, ale zklamal ve střelbě, když minul šest (!) terčů. Na desetikilometrové trati mužů skončil dále na 41. pozici Milan Žemlička a Ondřej Hošek obsadil 57. příčku. V kategorii žen doběhla v 7,5 km dlouhém závodě Lída Horká (na úvodním snímku) na 42. místě, bezchybně střílející juniorka Tereza Vinklárková dokončila sprint jako 48. pořadí a Anna Tkadlecová byla klasifikován na 53. příčce. Mezi muži vyhrál Aristide Begue z Francie, v kategorii žen byla nejlepší domácí Elisabeth Högbergová.

„Jak dnešní výsledky hodnotit?“ položil si trenér mužů Aleš Ligaun. „V celém závodě se nám povedly jen dvě tři věci. Kuba Štvrtecký zvládl běžeckou část v pátém nejlepším čase, Milan Žemlička zastřílel bezchybně vleže a i přes nevydařené vystoupení postoupili všichni kluci do nedělního stíhacího závodu,“ hledal trenér obtížně pozitiva. „Jinak ale samozřejmě máme náladu jako po zkaženém závodě.“

Milan Žemlička rozjel sprint výborně. Po úvodní položce byl 15. v pořadí, ale tři chyby vstoje jej seslaly až na první nebodovanou 41. pozici

Přesto před nedělními stíhačkami zůstává trenér mírným optimistou. „Obecně platí, že střelba je zatím pro nás kamenem úrazu. Věřím ale, že ve stíhačce už to kluci prolomí. Bude to třetí závod a bude nejvyšší čas se trefit. Výsledky jsou po sprintu relativně vyrovnané a kluci mají stále prostor kam se posouvat,“ uvědomoval si Aleš Ligaun.

Z trojice žen tentokráte nebodovala žádná. „Lída rozjela závod výborně, ale po jednom zaváhání vleže totálně zkazila stojku. Čtyři chyby v jedné položce to je výsledek, se kterým se závodí opravdu hodně obtížně,“ povzdychl si trenér žen Tomáš Kašpar. „Zamrzí to zejména proto, že Lída závodí opravdu v dobré běžecké formě.“ Rodačka z Benecka byla na trati sedmou nejrychlejší.

Asi nejpozitivnějším momentem dne na IBU Cupu v Idre byla pro českou výpravu bezchybná střelba Terezy Vinklárkové. „Nescházel jí rytmus, rány to byly krásné. Bohužel Terka doplácí na půlroční tréninkové manko,“ upozornil trenér na její více než tříminutovou ztrátu v běhu. Běh též nesedl Anně Tkadlecová, která měla 56. běžecký čas a v součtu se dvěma chybami vleže na body, jako ve čtvrtek, nedosáhla.

Juniorka Tereza Vinklárková potěšila bezchybnou střelbou. Kvůli zdravotním potížím nemohla ale před sezonou půl roku trénovat…

A proč se české reprezentační záloze zatím střelecky nedaří? „Střelnice je v Idre otevřená, větrná a navíc sněžení snižuje viditelnost. Závodníci s podmínkami bojují nejen v závodě, ale při tréninku či nástřelu. Skutečností je ale fakt, že řada soupeřů se s tím popasuje. Vymlouvat se tedy nemůžeme, musíme se však zlepšit,“ shodují se oba trenéři.

Výsledkový servis

 

Další příležitost k tomu nabídnou nedělní čtyřpoložkové stíhací závody. Muži vyrazí na 12,5 km dlouhou trať v 10:00 hodin, ženy odstartují ve 12:30 hodin a před sebou budou mít 10 km.

 

 

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný