Po dvou dnech volna pokračuje MS vytrvalostními závody žen na 15 km

14. února, 2017

Po dvou dnech volna se opět v rakouském Hochfilzenu roztočí kola mistrovství světa 2017. Na programu je od 14:30 hodin vytrvalostní závod žen. Na 15 km dlouhé trati se představí i čtyři české reprezentantky Lucie Charvátová, Gabriela Koukalová, Eva Puskarčíková a Veronika Vítková. Mistrovský titul z Osla 2016 bude obhajovat Marie Dorinová-Habertová z Francie. Ale pozor, oba vytrvalostní závody této sezóny vyhrála vedoucí žena průběžné klasifikace Světového poháru Němka Laura Dahlmeierová. Vytrvalostní závody jsou specifické v tom, že závodníci, v tomto případě biatlonistky, neběhají trestná kola. Za každý netrefený terč následuje přirážka jedné minuty navíc. A to nebolí na samotné trati, avšak ve výsledcích o to více.

Gabriela Koukalová na tiskové konferenci Fischer

Gabriela Koukalová na tiskové konferenci Fischer

S jakými startovními čísly vyrazí české reprezentantky na trať? Už mnohé prozradí nasazení do skupin. „Tři holky běží ve trojce, jedna ve dvojce,“ poodkrývá tajemství skupin Zdeněk Vítek. Proč toto rozhodnutí? „Bohužel už je tady takové teplo, že stopa ani ke konci závodu nepřimrzá a nezrychluje se. Podstatné však jsou jiné věci. Zaprvé se kolem třetí hodiny se uklidňuje vítr. Za druhé závodnice ve třetí skupině ještě nejsou na trati sami. Mohou stále běžet v kontaktu, což je na patnáctku důležité.“ Většina favoritek ale bude startovat až ze čtvrté skupiny.

Lucie Charvátová vyběhne na trať s číslem 40, Gabriela Koukalová ponese na hrudi číslo 51, Veronika Vítková58 a Eva Puskarčíková 69. Další favoritky zvolily čtvrtou skupiny. Marie Dorinová-Habertová poběží s číslem 75, vítězka SP v této disciplíně 2015/16 Dorothea Wiererová se 76, Kaisa Maekaeraeinenová s 83. A pak to začne! Vanessa Hinzová (druhá v průběžné pořadí SP disciplíny) má 90, stříbrná ze stíhačky Darja Domračevová 91, bronzová ze sprintu Anais Chevaliarová 92 a Laura Dahlmeierová odstartuje jako 93. v pořadí! Celkem je do závodu přihlášeno 99 žen.

Jak široký úsměv bude mít Gabriela Koukalová po vytrvalostním závodě?

Jak široký úsměv bude mít Gabriela Koukalová po vytrvalostním závodě?

Gabriela Koukalová závodí zde v Hochfilzenu ve výborné formě. Letos se se jí však ve vytrvalostních nedaří. Jak dokládá i níže přehled výsledků. Historicky to však neplatí. Za sezónu 2013/2014 je dokonce držitelkou malého glóbu za tuto disciplínu. Vyhrála oba závody Světového poháru v Oestersundu a Ruhpoldingu. Na olympiádě v Soči byla čtvrtá. O rok později na mistrovství světa v Kontiolahti vybojovala stříbro. Minulou sezónu doběhla například třetí v Ruhpoldingu a na MS skončila pátá hned za Veronikou Vítkovou.

Na úterním tréninku Gabriela Koukalová s úsměvem poznamenala. „Jsem ráda, že se ještě dnes nezávodí.“ Ale už předtím o vytrvalostním závodě prozradila: “V minulých sezonách to byla moje nejoblíbenější disciplína, ale letos se v ní necítím tak silná. Možná je to jen otázkou času,” přála si. A proč by její přání nemělo být vyslyšeno, když v Hochfilzenu se jí teď daří? Což potvrzuje i sama: „Zatím jsem se tady cítila dobře. Nevzdávám to. Třeba mi to sedne,” přeje si dvojnásobná medailistka z MS 2017.

Nemyslí si současně, že by závod byl jen soubojem mezi ní a Laurou Dahlmeierovou. “Takto bych to neuzavírala, protože adeptek je tady celá řada,” upozorňuje na to, že minutová přirážka za netrefený terč je opravdu hodně. “Dopředu se může jakákoliv i ze slabších běžkyň. Stačí, aby se trefily, a rozdíl je smazán,” doplnila. A co ji do boje o medaile bude motivovat nejvíce? “Největší motivací jsem pro sebe já sama, já chci být lepší než předtím. Chci být co nejvýš,” usmívá se přesvědčivě Gabriela Koukalová.

Veronika Vítková bude ve středu potřebovat přesnou mušku, nejlépe 20x

Veronika Vítková bude ve středu potřebovat přesnou mušku, nejlépe 20x

Pod velkým tlakem je Veronika Vítková, tedy v případě, že stále myslí na účast v závodě s hromadným startem. Pokud bude chtít v neděli stát na startu, musí buď skončit na medailových pozicích nebo alespoň posbírat co nejvíce bodů v popředí výsledkové listiny. Skutečností je, že i pro ni představují vytrvalostní závody disciplínu, na které vyrostla. Jako juniorka skončila na MS 2008 14. a o rok později dokonce pátá. Loni v Oslu jí patřilo nepopulární čtvrté místo. Mezi tím byla na 15 km šestá pod olympijskými kruhy v Soči…

Věřme, že zítra bude českým barvám přát i potřebné štěstí.

Eva Puskarčíková má z českých biatlonistek nejvyrovnanější  formu na patnáctikilometrové trati. V průběžném pořadí disciplíny jí po 15. (Ostersund) a 13. místě (Anterselva) na 11. pozici

Eva Puskarčíková má z českých biatlonistek nejvyrovnanější formu na patnáctikilometrové trati. V průběžném pořadí disciplíny jí po 15. (Ostersund) a 13. místě (Anterselva) na 11. pozici

 

Poslední tři výsledky českých žen ve vytrvalostních závodech

Gabriela Koukalová
MS 2016 – 5., SP I 2016/17 – 17., SP VI 2016/17 – 24.

Eva Puskarčíková
MS 2016 – nestartovala, SP I 2016/17 – 15., SP VI 2016/17 – 13.

Veronika Vítková
MS 2016 – 4., SP I 2016/17 – 9., SP VI 2016/17 – 61.

Lucie Charvátová
MS 2016 – 45., SP I 2016/17 – 41., SP VI 2016/17 – 32.

Lucie Charvátová si bude chtít vylepšit 45. místo z MS 2016.

Lucie Charvátová si bude chtít vylepšit 45. místo z MS 2016.

 

Startovní listina vytrvalostního závodu žen na 15 km

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík a T. Hermann