Ti nejlepší už si nevyberou startovní skupinu. Mění se i další pravidla

26. září, 2024

Nejlepší závodníci Světového poháru budou mít od nové sezóny pevně určené startovní skupiny. Zároveň se můžou těšit na vyšší finanční odměny. Změny pravidel, které ve středu odsouhlasil výkonný výbor Mezinárodní biatlonové unie (IBU), shrnujeme v tomto článku.

Nový systém startovních skupin

Doteď mohli trenéři nasazovat závodníky do startovních skupin podle svého uvážení. Ti nejlepší většinou zamířili do prvních dvou skupin. V nadcházející sezóně Světového poháru to bude jinak. Nejlepších 15 biatlonistů v celkovém hodnocení utvoří takzvanou červenou skupinu, které budou náležet startovní čísla 46 až 74. Závodníci na 16. až 30. místě zase budou v modré skupině s čísly 16 až 44.

Mezi závodníky z nasazených skupin budou nalosováni nenasazení závodníci mimo Top 30 hodnocení Světového poháru. Zároveň vznikne ještě zelená skupina, jejichž členové budou moct startovat až v závěrečné čtvrté skupině. Půjde o výkonnostně slabší závodníky s vysokými kvalifikačními body IBU (nad 80 bodů u mužů a nad 90 bodů u žen).

Závodníky mimo Top 30 budou trenéři dále nasazovat do startovních skupin jedna až tři. Do té první můžou nominovat jen jednoho závodníka a celkově musí skupiny využít co nejvíc rovnoměrně.

Jak tedy bude v praxi vypadat startovní listina? Prvních 15 míst bude patřit nenasazeným závodníkům. S číslem 16 vystartuje první závodník z modré skupiny, číslo 17 bude mít další nenasazený závodník, číslo 18 druhý závodník z modré skupiny atd. Prvnímu závodníkovi z červené skupiny připadne číslo 46 a po něm bude opět následovat nenasazený závodník.

Podle IBU by tahle změna měla zatraktivnit závody a udržet fanoušky déle u obrazovek. Zatím platí pro listopadové a prosincové závody, pak si IBU nový systém zhodnotí. V případě špatného počasí, které by nezaručovalo všem férové podmínky, může jury přesunout červenou skupinu na začátek.

Na úvodním Světovém poháru v Kontiolahti se bude nasazovat podle pořadí ročníku 2023/24. Tereza Voborníková byla sice 16., ale bude patřit do červené skupiny, protože IBU z pořadí vyškrtne Němku Hettichovou-Walzovou (mateřská přestávka) a Švédku Brorssonovou (konec kariéry). Díky tomu se do modré skupiny k Markétě Davidové a Jessice Jislové posune i Lucie Charvátová. Mez muži bude v modré nasazené skupině Michal Krčmář.

Další čeští biatlonisté obsadí skupiny jedna až tři. Všichni současní účastníci Světového poháru mají dostatečné nízké kvalifikační body IBU, aby se vyhnuly čtvrté (zelené) skupině. Od Hochfilzenu už se vše bude řídit aktuálním pořadím Světového poháru.

Další úprava bodování

V minulé sezóně se přešlo na nové bodování, které výrazně zvýhodnilo ty nejvyšší pozice. Teď dojde k lehkému narovnání uvnitř Top 10. Po dialogu IBU se sportovci dojde k následujícím úpravám:

2023/242024/25
1. místo 90 bodů1. místo 90 bodů
2. místo 75 bodů2. místo 75 bodů
3. místo 60 bodů3. místo 65 bodů
4. místo 50 bodů4. místo 55 bodů
5. místo 45 bodů5. místo 50 bodů
6. místo 40 bodů6. místo 45 bodů
7. místo 36 bodů7. místo 41 bodů
8. místo 34 bodů8. místo 37 bodů
9. místo 32 bodů9. místo 34 bodů
10. místo 31 bodů10. místo 31 bodů

Vylepšené prize money

Biatlonisté si v příští sezóně rozdělí přes 9 milionů eur. Jejich odměny vzrostou meziročně o 7 %. Vítěz závodu Světového poháru si pořád přijde na 15 tisíc eur, ale lehce se zvýší třeba odměny závodníků na 3. až 10. místě. Stejně tak zůstane 25 tisíc eur mistrovi světa, polepší si druhý až čtvrtý v pořadí. Tabulku se změnami v prize money najdete tady.

V sezóně 2025/26 bude výše finančních odměn stejná, i když se neuskuteční mistrovství světa. O to víc (1,6 milionu eur) se rozdá ve Světovém poháru. Od sezóny 2026/27 se počítá s navýšením prize money.

A ještě je tu jedna novinka: IBU v příští sezóně ocení 2 tisíci eur biatlonisty s nejlepšími čistými časy ve stíhacích závodech. Finanční odměny se dočkají i vítězové jednotlivých úseků štafet.

Speciální startovní čísla

Obhájci titulů budou na mistrovství světa startovat se speciálními zlatými čísly. Naopak ze šampionátu zmizí žlutá, červená a modrá čísla, která známe ze Světového poháru.

O modré číslo dosud bojovali biatlonisté do 25 let. Nově se věková hranice snižuje na 23 let a přidává se motivační prvek. Za každý závod absolvovaný v modrém trikotu bude mladým biatlonistům náležet odměna 500 eur.

Nasazení do hromadného startu

Hromadného startu se účastní 25 nejlepších závodníků podle hodnocení Světového poháru a 5 nejlepších závodníků z aktuálního podniku. To se nemění. Pokud se ovšem někdo z Top 25 nebude moct závodu zúčastnit, nebude už nahrazen dalším závodníkem podle celkového pořadí SP, ale podle pořadí na aktuálním podniku.

Bez hodnocení smíšených štafet

Od sezóny 2024/25 se ruší hodnocení smíšených štafet. Body z mixu i singl mixu se budou počítat do hodnocení mužských a ženských štafet.

O čem se ještě bude rozhodovat?

Na aktuálně probíhajícím kongresu IBU v Bělehradě se bude rozhodovat o dalších změnách pravidel. Nejzásadnější je navrhovaná úprava mládežnických kategorií. Juniorská kategorie by měla být nově kategorií do 21 let, horní věková hranice by se tedy snížila o rok. Dorostenecká kategorie by se rozdělila na U19 a U17. Závody dorostu by zároveň zmizely z programu mládežnického mistrovství světa. IBU by pak měla zajistit adekvátní náhradu.

Posílily by regionální závody, na kterých by se nově udílely kvalifikační body IBU. Na základě jejich zisku by pak závodníci mohli nastoupit v IBU Cupu nebo v IBU Junior Cup. V návrhu je i zrušení juniorského evropského šampionátu. Těmito změnami by IBU chtěla vytvořit efektivnější a udržitelnější strukturu závodů.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík