Dvě zlata pro český biatlon! Jakub Štvrtecký a Tereza Voborníková ovládli sprinty na letním MS

24. srpna, 2024

Jakub Štvrtecký a Tereza Voborníková vybojovali své první medaile mezi dospělými. A rovnou ty nejcennější. Štvrtecký ve sprintu na mistrovství světa v letním biatlonu v Otepää předvedl skvělý výkon na trati i na střelnici a nedal soupeřům šanci. Perfektní závod zajela i Voborníková, která o jedinou desetinu sekundy porazila Belgičanku Lieovou.

Sprint mužů: Dominantní výkon Jakuba Štvrteckého

Střelnice v Otepää nebyla v sobotu jednoduchá, vždyť ze 72 biatlonistů střílel jen jeden čistě. O to víc musel trenéry potěšit výkon Jakuba Štvrteckého. Na střelnici strávil jenom 54 sekund (16. čas) a minul jediný terč vestoje. Na trati byl nejrychlejší, a tak o mistrovi světa nebylo pochyb. Štvrtecký vyhrál o 12 sekund před Francouzem Emilienem Claudem a o 16 sekund před Belgičanem Thierrym Langerem.

Medailisté sprintu mužů

Další čeští reprezentanti se s větrem na střelnici tak dobře popasovat nezvládli. Stříleli za tři, Adam Václavík dokonce za pět. Jonáš Mareček se po dalším dobrém běžeckém výkonu (7. čas) vyšplhal alespoň na 12. místo.

Osvěžení na trati od Ondřeje Moravce

Jakub Štvrtecký: „Mám radost z výkonu a z toho, že jsme na dobré cestě k zimě. Všichni kluci tady moc hezky běháme a dneska jsem prostě byl šťastnější já. Včera to byl Mikys s Jonym, tak zítra je řada na dalších klucích. Je tady větrná střelnice a když jsem přijížděl na ležku, tak mi foukalo z druhé strany. Ale naštěstí se to otočilo během chvíle zpátky, na co jsem měl nastřeleno. Na stojku jsem se šel schovat na třicítku a vyplatilo se. Myslím, ze to tam bylo trochu lepší.“

Ondřej Moravec: „Kuba podal skvělý výkon. Myslím si, že k závodu přistoupil zodpovědně, s jasným plánem. Že je na tom skvěle běžecky, to víme. Ale už dlouho jsem ho neviděl střílet takhle rychle. To mě potěšilo a i on sám může být spokojený. Ostatní dnes asi tak spokojení nebudou, i když opět potvrdili, že fyzicky na tom jsou dobře. Ale všichni se dostali do masáku a zítra se můžou zlepšit.“

Kuba se svou první seniorskou medailí

Sprint žen: Nejtěsnější možné vítězství Voborníkové

Po první střelbě porážela Terezu Voborníkovou její parťačka Lucie Charvátová. Ta opět dominovala na trati, ale na stojce minula tři terče a propadla se na 8. místo. Naproti tomu Voborníková zastřílela i podruhé čistě a v napínavém souboji o zlatou za sebou udržela o jednu desetinu sekundy Belgičanku Lotte Lieovou. Bronz přidala do své sbírky Slovenka Paulína Bátovská Fialková.

Medailistky sprintu žen

Po nemoci se vracející Jessica Jislová skončila se dvěma chybami 33. Šampionát pro ni končí, stejně jako pro 43. Kristýnu Otcovskou a 63. Veroniku Novotnou.

Český tým slaví druhé zlato během jediného dne

Tereza Voborníková: „Jsem ráda, že se mi podařila čistá střelba, o to cennější pro mě, když je to na těžké střelnici. Běh mohl být lepší. Na trati hodně foukalo a nic jednoduchého to nebylo po včerejším dvojzávodě. A samozřejmě jsem moc ráda, ze štěstí bylo na mé straně a vyhrála jsem s nejtěsnějším možným rozdílem. Je to moje první dospělácká medaile na letním MS, takže si to užívám a jsem za ni moc ráda.“

Zlatá Terka v obležení maskotů

Karel Halberštádt
Foto: Reiko Kolatsk