V úvodních závodech ME v Osrblí bodovali jen Václavík a Vinklárková

24. ledna, 2024

Vstup do evropského šampionátu ve slovenském Osrblí českým biatlonistům nevyšel. Adam Václavík skončil ve vytrvalostním závodě se čtyřmi chybami 30., Tereza Vinklárková se třemi chybami 33.

Report

Slovenské Osrblie dlouho bojovalo se sněhem. Nakonec organizátoři stihli jakžtakž připravil 3,3 kilometru dlouhý okruh, který tak muži museli ve vytrvalostním závodě obkroužit šestkrát. Mezi první a druhou střelbou je čekala porce 6,8 kilometru.

„Přes sto lidí obkroužilo šest kol a trať tomu odpovídala. Už včera se dost rozsolila, dneska do toho začalo nad ránem sněžit a pršet, což tomu úplně nepomohlo. Podmínky byly těžké, na druhou stranu Norové jeli na bednu i ze zadních skupin,“ uznal trenér mužského béčka Aleš Ligaun.

Norští biatlonisté zabrali prvních pět pozic. Jejich nadvládu rozbil jen bezchybný Američan Bonacci na 6. místě, pak následovala další norská vlajka. Mistrem Evropy se stal Vebjørn Sørum.

Alespoň běžecky obstál s 11. časem Adam Václavík. Na nejrychlejšího Johana-Olava Botna sice ztratil dvě a půl minuty, ten ale nadělil i druhému nejrychlejšímu Sørumovi minutu.

Václavík střílel s bilancí 0+1+1+2 a obsadil 30. místo. Na střelnici obstál Ondřej Mánek (0+1+1+0), ale patřil k nejpomalejším na trati a skončil až 61. Nedařilo se ani 66. Mikuláši Karlíkovi (1+2+3+0) a 78. Luďku Abrahámovi (1+1+1+2).

„Nástřel byl relativně v klidu. Pak začalo lehce foukat, ale nebylo to nějak extra složité. Chyby kluků nebyly převážně způsobené větrem,“ věděl Aleš Ligaun.

Závod žen nepřinesl české zlepšení. Body do IBU Cupu zapsala pouze 33. Tereza Vinklárková (0+1+1+2).

„Věřil jsem, že Vinky dneska zajede dobrý výsledek. A měla to dobře rozjeté. Jenže na poslední položce nedala jednu těsnou ránu, nechala se rozhodit a hned přidala další chybu,“ litoval trenér B týmu žen Jiří Holubec. „Pozitivní je, že konečně vydržela běžecky až do cíle. Měla nějaké zdravotní problémy, ale teď se drží.“

Vinklárkové patřil 41. běžecký čas, přičemž nejrychlejší měla právě poslední kolo (20. čas).

Běžecky i střelecky nepovedený závod mají za sebou 55. Kristýna Otcovská (0+1+1+2) a 67. Eliška Václavíková (2+1+2+0).

Radost dnes naopak měli Slováci, pro které je domácí evropský šampionát vrcholem sezóny. Jejich jednička Ema Kapustová potvrdila střeleckou formu a po 20 trefách získala bronz. Nestačila jen na Norku Maren Kirkeeideovou a Rusku Alisu Stremusovou, která reprezentuje Moldavsko.

Výsledkový servis

Příští závody

Evropský šampionát pokračuje v pátek sprinty. Mezi muži (11:00) se představí už i Jakub Štvrtecký, který by chtěl v Osrblí najít střeleckou pohodu před mistrovstvím světa. S ženami (14:30) se zase utká juniorka Kateřina Gotvaldová, která ještě může promluvit do boje o nominaci do NMNM. Závody odvysílá živě ČT sport Plus.

Karel Halberštádt
Foto: Igor Stančík