České biatlonové naděje zůstaly na Olympijských hrách mládeže těsně pod stupni vítězů

23. ledna, 2024

Byl to závod o větrném štěstí. Na straně českých dorostenek tentokráte ve sprintu na 6 km v korejském Pchjongčchangu nestálo… Přesto Heda Mikolášová (2+3) už podruhé doběhla na skvělé čtvrté pozici! Jednu ránu od medaile. Prostě smolařka ve skvělé formě. Podobně na tom byla i vítězka vytrvalostního závodu a v úterý pátá Ilona Plecháčová (2+2).

Pěkný závod má za sebou také Lukáš Kulhánek (1+1), jenž na 7,5 km dlouhé trati dorostenců doběhl na 18. místě.    

Heda – dvakrát čtvrtá. Krása, ale i trochu pech!

Další české výsledky

S větrem, a také mrazem -15°Celsia, bojovaly i Valerie Křížová (1+4), která nakonec skončila 22., i Lucie Jandurová (0+5), jíž ve výsledkové listině patří 33. místo.

Mezi dorostenci obsadil Jan Dufek (1+2) 44. pozici a Jakub Neuhäuser (3+2) byl klasifikován na 61. místě. František Jelínek kvůli onemocnění nestartoval.

Pohledem trenéra

Tomáš Holubec

„Dnes to bylo opravdu těžké a nespravedlivé. V hlavní roli byl vítr. Zejména u děvčat to bylo markantní. Někdo měl smůlu na obě položky, jako Heda s Ilčou, někomu štěstí ukázalo vlídnou tvář jako Valče a Lucii, aby je pak ve druhé položce srazilo. Ale tak nedopadly jen naše holky, ale napříč většina startovního pole. Těch opravdu šťastných bylo málo. Samozřejmě Hedy nám je líto, pobrečela si, ale myslím, že na své výkony tady může být hrdá. Lukáš odvedl kvalitní výkon, i když běh trochu přepálil a v posledním kole mu došlo. Nohy měl úplně kyselé a ztratil nějakých pět, šest míst. Každopádně mám radost z jeho stojky.  

Do smíšených štafet nasazujeme Hedu Mikolášovou, Ilonu Plecháčovou, Jakuba Neuhäuser a Lukáše Kulhánka. Vzali jsme v úvahu současnou formu i výkony na soustředění. Podle našich odhadů bychom mohli bojovat o čtvrté až šesté místo. Za favority považujeme Italy, Nory a Francouze. “

Lukáš – v úterý nejlepší z kluků

Výsledkový servis

Sprint dorostenců na 7,5 km

Sprint dorostenek na 6 km

Nejbližší program

Středa 24. 1.

2:30 (SEČ) – smíšená štafeta (mix) W+M – startovka

Tomáš Hermann

Foto: Barbora Reichová / olympijskytym.cz