Davidová byla v Drážďanech šestá. Dařilo se dvojici Plecháčová/Eliáš

15. září, 2024

Markéta Davidová obsadila šesté místo na exhibici City Biathlon, která se letos přesunula z Wiesbadenu do Drážďan. V doprovodném závodě mladých dvojic dojeli Ilona Plecháčová a David Eliáš třetí.

Heinz-Steyer-Stadion sice skrápěl déšť, ale i tak na něj zavítalo zhruba 3,5 tisíce fanoušků. Další stáli podél trati, která lemovala břeh rozvodněného Labe. „Ve Wiesbadenu mi trať přišla profilově těžší, byl tam i kopeček. Tady to je opravdu rovina. Ale okruh byl poměrně dlouhý, takže šlo o kvalitní závod,“ porovnávala Markéta Davidová, která ve Wiesbadenu dvakrát vystoupila na pódium.

Ještě před současnými hvězdami Světového poháru se na trať pustily ty budoucí. Ze všech šesti dvojic, které se Youngster Team Challenge účastniIy, byli lona Plecháčová a David Eliáš jasně nejmladší. Soupeřů se ovšem nezalekli a obsadili třetí místo za dvěma domácími páry.

Spokojené duo David Eliáš a Ilona Plecháčová

Závod žen měla po celou dobu pod kontrolou Lisa Vittozziová (1+7), která obhajovala vítězství. Italka se ani s využitím náhradních nábojů nevyhnula jednomu 10sekundovému pobytu v trestném boxu, ale na trati byla mnohem rychlejší než domácí Johanna Puffová (0+1). Třetí příčku obsadila Norka Karoline Knottenová (0+6).

Markéta Davidová (1+4) přišla o šanci na top výsledek na třetí střelbě. Minula první tři terče a nakonec také musela do trestného boxu. Jinak střílela velmi dobře a po závěrečné čisté stojce se posunula na 6. příčku.

Biatlonistky si musely dávat na kluzké trati pozor

„Ta jedna stojka mě mrzí. Škoda, že jsem to nedobila. Pak by to ještě nebylo tak hrozné,“ mrzelo Makulu. „Na druhou stranu to na trati strašně klouzalo, vůbec se nedalo jet nohami. Byl to fakt masakr. Vzpomněla jsem si na Le Grand-Bornand, kde jim trať přes noc zmrzla a také se na ní nedalo jet. Možná se to trošku projevilo i na té první stojce. Zabírala jsem jinak, než jsem zvyklá, a nohy se mi hodně klepaly.“

I v dešti se Markéta Davidová vydala za fanoušky

Nejpřesnějším střelcem pětipoložkového závodu mužů byl Johannes Thingnes Bø (0+2). Ještě po závěrečné stojce jasně vedl, ale očividně si do Drážďan nepřivezl svou obvyklou běžeckou formu. Nebo nechtěl riskovat na kluzké trati. Těsně před cílem ho docvakli Justus Strelow s Jakovem Fakem (oba 0+5) a byl to zkušený Slovinec, kdo měl v závěrečné pasáži nejostřejší lokty. Nor se musel spokojit se druhým místem.

Karel Halberštádt
Foto: Tomáš Pošepný