Jak české biatlonisty na soustředění v Itálii (ne)překvapil sníh

13. září, 2024

První sníh měli čeští biatlonisté vidět až na konci října ve Finsku. On ale přišel už v půlce září na soustředění v Itálii. Podívejte se, jak vypadal první týden na Passo Lavazè.

Vítejte na Passo Lavazè, ve více než 1800 metrech nad moře. Ideální místo pro vysokohorskou přípravu.
„Je super, že jsme tady skoro sami, protože je tady jenom 11 stavů,“ říká trenér Aleš Ligaun. Čeští biatlonisté se na Passo Lavazè potkali s Italkou Wiererovou, Ukrajincem Pidručným nebo švédskými běžci na lyžích.
„Kromě prvního dne jsme měli relativně pěkné počasí, svítilo i slunce,“ popisuje Ligaun. České biatlonistky tak ještě vytáhly i kola.
A měly výhledy skoro jako někde na riviéře.
„Ještě včera bylo na kraťasy,“ říkal Aleš Ligaun ve čtvrtek. „Ale věděli, že má přijít sněžení. I když manžel Dorothey Wiererová tvrdil, že sněžit nebude,“ směje se český trenér.
Čeští muži ve čtvrtek ráno sjeli z Passo Lavazè, aby na kolečkových lyžích pokořili jiný dvoutisícový vrchol. Pršelo a také se museli vyhýbat krávám, které místní rychle hnali z pastvin před blížícím se sněžením. Dvouapůlhodinový výjezd ale Češi zvládli podle plánu.
Horší byla cesta zpátky na Passo Lavazè. „My navíc bydlíme ještě o tři kilometry dál do kopce. Auta proti nám mávala, ale my jsme pořád jeli. Museli jsme zastavit až u hasičů. Tam jsme se ještě rozjeli, pak jsme museli auta i roztláčet. Hlavně, že jsme v pořádku dojeli.“
Nahoře už byla regulérní zima. „Holky měly naplánovaný trénink na střelnici, ale vydržely tam asi půl hodiny. Sníh zasypal kolečkovou dráhu. Ráno by ji měli protáhnout,“ říkal ještě večer Aleš Ligaun.
Nakonec to bylo na našich trenérech…
Plánovaný trénink každopádně proběhl, jenom kolečkové lyže nahradil běh. České biatlonisty čeká v Itálii ještě sedm dní a v neděli už by se mělo oteplit. Aspoň na 10 stupňů.

Karel Halberštádt
Foto: Aleš Ligaun a Lukáš Dostál