Ve Velkých Karlovicích se biatlonu daří

11. září, 2024

To, že Velké Karlovice jsou kvalitní líhní mladých biatlonistů, je známá věc. Zdejší oddíl čítá několik desítek členů a zájem dětí o biatlon, či běžecké lyžování, je zde enormní. Pro tréninky mladých sportovců zde již nějakou dobu slouží asfaltový okruh v místní části Miloňovky. Ten je v zimním období i pravidelně zasněžován a umožňuje tak trénink běžecké techniky na sněhu až do jarních měsíců. Dlouho zde ale chybělo kvalitní zázemí, to je však již minulostí. V úterý 10. září proběhlo ve Velkých Karlovicích slavnostní otevření nové budovy pro potřeby místního biatlonového areálu.

„Celá výstavba trvala přibližně rok a i přes určité peripetie je konečně budova zkolaudována, a může tak naplno sloužit sportovcům nejen z našeho oddílu,“ uvedla předsedkyně SKB Velké Karlovice Daniela Detriková. Rozpočet na budovu byl 25 milionů korun, v průběhu stavby však došlo k mírnému navýšení na celkových 28 milionů korun. Celá akce byla financována nejen z rozpočtu klubu, ale hlavně za pomoci Národní sportovní agentury, Českého svazu biatlonu, Zlínského kraje, obce Velké Karlovice a několika dalších zdrojů. Velkou měrou přispěli také členové oddílu, děti, rodiče a přátelé, kteří se na stavbě podíleli především brigádnickou činností. V současnosti tak tato valašská obec disponuje výbornými podmínkami pro trénování dětí všech věkových kategorií.

„Máme zde děti předškolního věku, které se svými trenéry využívají přilehlé hřiště, pro starší děti je ideální rovinatá část kolem Bečvy a ti nejstarší využívají kopcovitější tratě a také malorážkovou střelnici se čtyřmi stavy,“ uvedla dále Detriková a dodává: „Samozřejmě areál je připraven hostit i sousední biatlonové kluby a nejen je. Jsou zde výborné podmínky i pro ostatní sportovce z širokého okolí. Je zde napojení na cyklostezku Bečva, uprostřed areálu je hřiště na hokej, nedaleko je koupaliště a v zimě samozřejmě spousta možností pro lyžování. Karlovice jsou prostě na sport jako dělané.“

V úterý 10. 9. 2024 proběhlo ve Velkých Karlovicích slavnostní otevření budovy zázemí biatlonového areálu.
Budova se nachází v místní části Velkých Karlovic zvané Miloňovky.
Pro nácvik střelby slouží v Karlovicích malorážková střelnice se čtyřmi stavy.
Kolem nové budovy je k dispozici bezmála půlkilometrový okruh, který se v budoucnu má rozšířit i na druhou stranu řeky Bečvy. Celkem by tak měly mít tratě délku více než dvojnásobnou délku oproti stávajícímu stavu. Samozřejmostí je i zasněžování okruhu v zimních měsících, takže sportovci zde mohou plynule přejít z kolečkových lyží na klasické. Při příhodných klimatických podmínkách se areál napojuje na běžkařské tratě v délce několika desítek kilometrů. Ty se zde pravidelně udržují a patří k nejvyhledávanějším v republice.
Slavnostního otevření se účastnili také prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza a hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, který je sám vášnivým běžkařem.
Když malým nedopatřením chyběly jedny nůžky na slavnostní přestřižení pásky, přítomní pánové neváhali a předsedkyni místního biatlonového oddílu Daniele Detrikové nabídli svoje.
Slavnostní přestřižení pásky se neslo ve veselém duchu. Zleva prezident Českého svazu biatlonu a viceprezident Mezinárodní biatlonové unie Jiří Hamza, starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík, předsedkyně Klubu biatlonu Velké Karlovice Daniela Detriková a hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
Přítomní si společně prošli okruh a hodnotili výbornou kvalitu tratí.
Na závěr nesměl chybět ani přípitek hejtmana Radima Holiše, Jiřího Hamzy a Romana Štvrteckého, který je nejen otcem výborných biatlonistů, ale též autorem myšlenky biatlonového areálu v rodné obci, kterou dotáhl až ke zdárné realizaci.

Autor textu a fotek: David Molek / SKB Velké Karlovice