Fotoreportáž: V Letohradu řádili Davidová i fanoušci

04. září, 2024

V pátek jsme v Letohradu korunovali Biatlonistku roku, o víkendu zase domácí šampiony. Na trati jasně vládla Markéta Davidová, ale medaile by si zasloužili i fanoušci. Byla i pyro show!

Už v pátek večer se v Letohradu vyhlašoval Biatlonista roku. Podle výsledků z posledních let tedy spíš Biatlonistka roku…
Jonáš Mareček odzbrojil všechny přítomné biatlonistky (i některé biatlonisty) svým outfitem. Tady přebírá cenu za nemocnou vítězku Českého poháru Natálii Švecovou.
Jo, v Česku máme i superstřelce. Agáta Moskvová a Tomáš Sucharda můžou vyrazit na nákupy do Alpine Pro.
Ještě jednou jsme poděkovali organizačnímu týmu MS v NMNM, který se postaral o osmý div světa a uspořádal špičkové závody ve skoro jarním počasí.
Do Síně slávy byli letos in memoriam uvedení František Majvald, Čeněk Suchomel, Zdeněk Škrabal. Zbyška Škrabala tatínkovo ocenění viditelně dojalo.
V zimě sbírala Heda Mikolášová především bronzové medaile, z Letohradu si odvezla skleněnou trofej pro Naději roku.
Trofej pro trenéra roku si z rukou Vlastimila Jakeše převzal Jindřich Šikola, který v juniorském týmu rozvíjí potenciál zmíněné Hedy Mikolášové a také Ilony Plecháčové, která letos vyhrála zimní olympiádu mládeže.
Biatlonistkou roku se poprvé v kariéře stala Tereza Voborníková. Uspěla nejenom v hlavní anketě, ale také v hlasování čtenářů iDnes.cz
Jdeme na závody. V Letohradu tradičně bojují o mistrovské tituly i dorostenci, takže na střelnici bylo od rána rušno.
Po třech letech se domácího šampionátu zúčastnil i fotograf Petr Slavík. Formu směrem k zimě ladí dobře.
Víte, že trenérem českých mužů je Michael Málek, otec dvojnásobného dorosteneckého mistra ČR Michaela Málka?
Fyzioterapeut Roman Karpíšek se proměnil v hlavního polévače vodou. Poslední prázdninový víkend byl totiž pořádně horký.
Vítězka sprintu žen Markéta Davidová si vzala na pódium stylový klobouček a pohladila druhou Terezu Voborníkovou. Pro třetí Kristýnu Otcovskou to byla premiérová medaile.
Ne, Jonáš Mareček to nepohnojil. Teprve to pohnojí! Jako vítěz sprintu si totiž odnesl originální cenu od jednoho z letohradských partnerů.
První místo ve sprintu = pole position pro noční exhibici
Lucie Charvátová měla v sobotu smůlu i štěstí. Ve sprintu špatně projela tratí, takže ji o medaili připravila diskvalifikace. Večer ale z posledního 10. místa postoupila do finálové smíšené štafety dvojic. Což znamenalo, že si volila parťáka jako první. „Vezmu si Jonyho,“ upozorňovala všechny už dopředu.
Atmosféra byla v sobotu večer opravdu pekelná!
Vítězství pro Československo! Díky fantastické střelbě ovládli smíšenou štafetu dvojic Vítězslav Hornig a Zuzana Remeňová.
Druhým místem překvapila domácí dvojice Svatava Mikysková a Štěpán Palla. A takovou z toho měli v Letohradě radost.
Pražského biatlonistu Jiřího Blahu přijela do Letohradu podpořit skupinka PBK Hools.
Nejmenší na pódiu, nejlepší na trati. Kategorii dorostenců do 16 let ovládl jablonecký Antonín Jelínek.
Lucie Rybáková (SKP Kornspitz) si mohla v cílové rovince dovolit lehkou oslavu. Vlastně mohla klidně přijet pozadu. V kategorii dorostenek do 16 let vyhrála o dvě a půl minuty.
Do stíhacího závodu sice startovala Ilona Plecháčová s číslem dva, ale do cíle přijela jako první a vrátila porážku Hedě Mikolášové.
Do Letohradu přijel i brazilský mini tým, který si tak po mistrovství světa v Otepää prodloužil pobyt v Evropě. Dva ze tří jihoamerických biatlonistů poznali náročnost letohradské trati, ale naštěstí se to obešlo bez zlomenin.
Tomáš Mikyska v neděli nezávodil, a tak mohl u trati pořádně zchladit svou sestru Svatavu. Ta se doma v Letohradu stala dvojnásobnou mistryní ČR mezi juniorkami.
Junior David Eliáš si celkem zpříjemnil závěr prázdnin. V Otepää získal titul mistra světa a v Letohradu zase dva tituly mistra ČR.
Horko jí nesvědčí a v posledních dnech tvrdě trénovala. Přesto se Markéta Davidová stala dvojnásobnou mistryní ČR.
A nakonec obligátní vítězství pro Vítězslava Horniga. Sedmým titulem mistra ČR vyrovnal Michala Krčmáře.
Tanvald Fans obdarovali Jessicu Jislovou a Adama Václavíka, kteří letos oslavili třicátiny. Obsah lahví ještě musí zkontrolovat Michal Krčmář.

Na sestřih z MČR v Letohradu se můžete podívat ve čtvrtek v 15:25 na ČT sport nebo pak na iVysílání.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík