Do Síně slávy vstoupily tři výrazné osobnosti českého (a československého) biatlonu

02. září, 2024

Do síně slávy uvádíme persony, které Český biatlon proslavily na poli sportovním, trenérském funkcionářském, nebo se zasloužily o rozvoj biatlonu jako takového na všech úrovních.

V roce 2024 v Letohradě jsme do Síně slávy Českého biatlonu uvedly tři výrazné osobnosti in memoriam – Františka Majvalda, Čeňka Suchomela a Zdeňka Škrabala.

FRANTIŠEK MAJVALD

Jeho jméno je spojené s biatlonem od 60. let, přestože tehdejší terminologií se jednalo o branné sporty. Sám aktivně na celostátní úrovni závodil. V roce 1970 rozhodující měrou přispěl k založení Klubu branných sportů v Letohradě, a tak k rozvoji biatlonu v podorlickém regionu.

Od roku 1982 vedl Tréninkové středisko mládeže (TSM) v Letohradě a o dva roky později se stal trenérem širšího reprezentačního družstva žen. Pod jeho vedením vybojovala československá štafeta historický bronz na mistrovství světa v Rakousku. Tehdejší sestava? Eva Burešová/Háková, Renata Novotná, Jiřina Adamíčková/Pelcová. Psal se rok 1989. Počátkem 90. let připravoval reprezentaci juniorek.

Dnes to zní až neuvěřitelně, ale veškerou tuto činnost vykonával František ve svém volném čase a za velké podpory rodiny. Civilním povoláním byl bankéř. Za svoji aktivní činnost obdržel František Majvald tituluMistr sportu.

ČENĚK SUCHOMEL

Pěšina mezi kopřivami a lopuchy, střelnice nahoru do svahu a zázemí ve starém železničním vagónu… tak kdysi vypadal dnešní areál Klubu biatlonu v Letohradě. Potom ale do klubu vstoupil někdejší volejbalista, muž s buldočí povahou, který svoje vize a představy dokázal podložit zanícením, nasazením, argumenty, tahem na branku, a když bylo třeba, i neústupností: Čeněk Suchomel.

Jako vedoucí útvaru životního prostředí a bezpečnosti ve společnosti OEZ nadchl pro biatlon i vedení této firmy. OEZ pak byl dlouhé roky partnerem biatlonu na regionální i celostátní úrovni. Dodnes máme u biatlonu třeba viceprezidenta svazu pan Libora Vlčka…

Největší Čeňkovou láskou však byly děti. Děti, které trénoval. Vyžadoval od nich kázeň, dochvilnost, koncentraci. Byl tvrdý, ale spravedlivý. Děti to poznaly a milovaly ho. Za zády mu říkaly „král“. To pojmenování neznělo posměšně. Naopak, byla v něm úcta k člověku, který je nejen trénoval, ale i vychovával a formoval. Namátkou alespoň olympionici: Roman Dostál, Ondřej Valenta, Marian Málek, Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Lenka Faltusová – Urbanová, Michal Krčmář, Klára Moravcová…

ZDENĚK ŠKRABAL

Svým způsobem se český biatlon zrodil v Jeseníkách. Tam pod Pradědem se na přelomu 50. a 60. let uskutečnily první biatlonové závody, a tam na legendární chatě Švýcárna dlouhé roky působil všestranný sportovec, průkopník běžeckého lyžování a branných sportů v jesenickém regionu Zdeněk Škrabal.

Dřinou a odhodláním se vypracoval mezi veličiny branných sportů nejen jako aktivní sportovec, ale i trenér, rozhodčí a organizátor. Koncem 60. a na počátku 70. let minulého století trénoval reprezentaci v zimním i letním biatlonu. Rukama mu prošli mnozí členové Síně slávy Českého biatlonu jako Ján Hůska, Antonín Kříž, Míla a Jiří Roučkovi, dále třeba Luboš Háček, Dušan Šimočko st., Fero Janík, Jaroslav Ehrenberger či stávající koordinátor Klubu veteránů Petr Halberštát.

Mistra sportu Zdeňka Škrabala charakterizovalo přímočaré jednání, drsnější horská mluva a hledání jasných řešení. Pro biatlon nadchl manželku Jiřinu i děti Zuzanu se Zbyškem a celé Jesenicko.

Vážení pánové, děkujeme!

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík a rodinný archiv laureátů

Grafika: Tomáš Bartko a Karel Halberštádt