Davidová a Mareček porazili v Letohradu horko i všechny soupeře

31. srpna, 2024

Je už takovou tradicí, že mistrovství ČR v biatlonu na kolečkových lyžích provází vysoké teploty. Dnes se s nimi v Letohradu ve sprintu nejlépe popasovali Markéta Davidová a Jonáš Mareček.

Zlatá Davidová chválila fanoušky

Ve sprintu žen obhajovala vítězství Lucie Charvátová. Letos ovšem špatně projela tratí a byla diskvalifikována. Jinak by se střelbou 2+1 zasáhla do medailových bojů.

Své čtvrté zlato v Letohradu vybojovala Markéta Davidová, která udělala jedinou chybu vleže. „Je tady vedro jako vždycky, ale jinak to byl super závod. Až mě překvapilo, jak všichni podél trati fandili. Bylo fajn si zase zazávodit před fanoušky. Chyba vleže mě mrzí. Už třetí rána byla kalibrová a tu další jsem si měla pohlídat. Jinak ale střelba 1+0 není špatná,“ zhodnotila závod Davidová.

Druhá skončila s půlminutovou ztrátou Tereza Voborníková (0+1) a na premiérový bronz dosáhla Kristýna Otcovská (1+1). Ta za Davidovou zaostala o 53 sekund a naopak o 3 sekundy porazila Jessicu Jislovou (1+0).

Vítězství má pro Marečka velkou váhu

Sprint mužů jasně ovládl Jonáš Mareček. Na střelnici jako jediný neminul ani jeden terč a druhému Tomáši Mikyskovi (0+1) nadělil 35 sekund. Obhájce zlata Vítězslav Hornig (1+0) byl s odstupem minuty a 15 sekund třetí.

„Včera na tréninku mi to úplně nešlo, protože jsme týden neměli zbraně. Nevěděl jsem, co od toho dneska čekat, ale vnitřně jsem si věřil. Snažil jsem se jet od začátku, co to šlo. Trošku jsem to přepálil a pak se snažil přežít do cíle. Možná si tohoto vítězství vážím víc než druhého místa na mistrovství světa. Je škoda, že tu není Bimbo, pak by byl ten titul ještě cennější. Závodím tu rád, ale vždycky je to tu těžké. Výhra má svou váhu,“ usmíval se Jonáš Mareček.

Vyčerpaný Jonáš Mareček po dojezdu

Mládežnické kategorie

Současně s dospělými závodili i junioři. Mezi juniorkami bylo pódium kompletně zahraniční, a tak titul mistryně ČR obdržela Svatava Mikysková z domácího Letohradu. Novoměstský junior David Eliáš pak přidal k týden starému titulu mistra světa i titul mistra ČR.

V kategoriích dorostenek (W16 , W17 a W19) získaly zlaté medaile Lucie Rybáková (Jablonec), Natálie Rozsypalová (Jilemnice) a Heda Mikolášová. V kategoriích dorostenců (M16, M17 a M19) zase uspěli Antonín Jelínek (Jablonec), Adam Hanuš (Letohrad) a Michael Málek (Letohrad).

Výsledky sprintů

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík