Povedený závěr letního MS: Mareček druhý, Voborníková třetí

25. srpna, 2024

Ani ze závěrečných hromadných startů nevyšli čeští biatlonisté naprázdno. Jonáš Mareček si odveze z mistrovství světa v letním biatlonu v Otepää stříbro a Tereza Voborníková přidala ke včerejšímu zlatu bronz.

Hromadný start mužů: Mareček podtrhl povedený šampionát

V sobotu ráno při výběhu říkal Jonáš Mareček svému spolubydlícímu Jakubu Štvrteckému: „Kubo, dneska se mi zdálo, že budeš dobrý. Dáš 0+1.“ A tak se i stalo, Kuba s touto střeleckou bilancí zvítězil. A naopak věštil, že v neděli by zase mohl uspět Jony.

V hromadném startu se spolu s Jonášem Marečkem pohyboval na nejvyšších příčkách i Tomáš Mikyska. Na závěrečné stojce, kterou výrazně ovlivnil vítr, měli šanci zabojovat dokonce o vítězství. Oba ale udělali dvě chyby. Marečkovi to i tak stačilo na druhé místo, Mikyska dojel pátý. První zlato pro domácí Estonsko získal Zahkna, bronzový byl Lotyš Rastorgujevs.

Medailisté hromadného startu mužů

Velmi dobrý výkon na trati předvedl Mikuláš Karlík (pátý čas), ale s šesti chybami zůstal těsně za branami elitní desítky. Na střelnici se nedařilo ani 19. Adamu Václavíkovi, 22. Michalu Krčmářovi a 25. Jakubu Štvrteckému.

Jonáš Mareček: „Dneska jsem byl hotový, ale myslím, že jsem si to za ty předešlé dny zasloužil. V pátek jsem se hodně vydal a včera už to pro mě bylo kruté. Dneska to šlo tři kola jakž takž, ale v závěru už mi chyběly síly. Taky mě bolela záda. Na poslední střelbě jsem byl rád za dvojku. Jsem rád, že se tu dařilo i dalším klukům. Z Kubova vítězství jsem měl velkou radost, jsme největší kamarádi. A dneska jsem rád i za sebe. Myslím, že jsem tu podával kvalitní výkony na trati. Střelecky to na mě byl spíš horší průměr, ale i tak jsem měl stabilní výsledky. S tím jsem velmi spokojený.“

Hromadný start žen: Druhá medaile pro Voborníkovou

Do hromadného startu žen nastoupily dvě české biatlonistky a obě se alespoň na chvíli ocitly v jeho čele. Tereza Voborníková opět skvěle střílela, chybu udělala pouze při třetí střelecké zastávce. Nakonec nestačila pouze na Lotyšku Bendikovou a Finku Minkkinenovou, které lépe běžely.

Skvělá byla na trati opět Lucie Charvátová, za nejrychlejší Bendikovou zaostala jen o 3,5 sekundy. I se sedmi trestnými koly tak dojela na kvalitním čtvrtém místě.

Spokojené české biatlonistky

Tereza Voborníková: „Dneska už mi to vůbec nechutnalo. Věděla jsem, že na trati umírám, takže musím jet víc takticky a střílet, protože už mi žádné síly nezbyly. To teplo mě dohnalo. Celkově mám letní závody hrozně ráda a o to víc mě mrzí, že jsem se dozvěděla, že za rok MS nebude. Jinak směrem k zimě jsem ráda, že střelba je pořád mojí oporou. Zároveň i příprava s novými trenéry se ubírá dobrým směrem a víme na čem pracovat.“

Česko na druhém místě v pořadí národů

Čeští biatlonisté získali v Otepää 8 medailí (3-1-4), nejvíc ze všech. Cennější sbírku (3-2-1) ale dala dohromady Ukrajina. Třetí nejúspěšnější zemí bylo Bulharsko (3-1-0).

V historické tabulce letních světových šampionátů se Česko přehouplo přes 100 medailí (37-34-31) a posunulo se na druhé místo před Bělorusko (37-23-29). Suverénně nejúspěšnější je Rusko (112-94-93).

Karel Halberštádt
Foto: Reiko Kolatsk