Ilona Plecháčové přiveze z Estonska juniorský bronz! David Eliáš ve stíhačce 7. a Heda Mikolášová 10.    

25. srpna, 2024

V estonském Otepää v neděli vyvrcholilo mistrovství světa v letním biatlonu. Ve stíhacím závodě juniorek na 7,5 km vybojovala dorostenka Ilona Plecháčová (0+2+0+1) skvělé třetí místo! Desátá skončila Heda Mikolášová (0+1+3+2). Stejně jako ve sprintu vyhrála Valentina Dimitrová z Bulharska. V závodě juniorů na 10 km  obsadil David Eliáš (0+0+3+2) sedmou pozici. Prvenství ze sprintu obhájil Vitalij Madzyn z Ukrajiny. Stíhací závody měly zajímavý formát. Rozestupy ze sprint byly zkráceny na polovinu, stejně jako délka trestného kola…

Ilona Plecháčová

Jak si vedli ostatní Češi?

V kategorii juniorů doběhly mladé naděje takto: 17. Jiří Blaha (1+0+1+1), 18. Vladimír Kocmánek (2+0+2+2), 25. Petr Hák (0+4+1+0), 26. Jan Gregor (1+1+2+4), 29. Daniel Malušek (3+2+2+4). Mezi juniorkami skončily Češky na těchto pozicích: 26. Svatava Mikysková (3+2+2+1) ), 27. Mirka Červená (1+0+2+1), 30. Valerie Křížová (1+1+2+2).  

Pohledem Ilony Plecháčové

Ilča a její bronz!

“Opravdu mám obrovskou radost. Moc jsem se tady střelecky trápila, byla jsem i nervózní. Dnes jsem se to snažila vše hodit za hlavu a závod si užít. Vážím si toho a jsem šťastná, že jsem to vybojovala, zejména na střelnici. Potěšilo mě taky, že dokážu konkurovat holkám o tři roky starším. Snad jsem na tom dobře, i když, a to si uvědomuji, je to stále jen léto.”

David Eliáš


Pohledem trenérů

Jan Burian (junioři)

„Nemohu stíhačku hodnotit úplně negativně, protože až na Dana Maluška se všichni kluci posunuli, zlepšili, ukázali světlé momenty. David Eliáš zkusil závodit s těmi staršími a silnými kluky. Ve druhé půlce mu pak energie trochu chyběla, a to se projevilo na trati i ve stojce, byť jeho rány byly těsné. Ale opravdu bojoval. Netradiční charakter závodu obecně zrychlil střelbu, protože trestné kolo bylo poloviční. Za střelbu musím pochválit Jirku Blahu, vedle Davida Eliáše výborně běžel i Vláďa Kocmánek.   

Jsem rád, že jsme v Estonsku mohli startovat a poměřit se se silnými Nory, Ukrajinci a dalšími. Myslím, že náš mladý tým je na tom po kondiční, technické i silové stránce dobře. Zaostáváme v rychlosti a přesnosti střelby. Přípravu máme nastavenou tak, že této části biatlonu se budeme více věnovat na podzim. Pevně proto věřím tomu, že v zimě budeme i ve střelbě mnohem silnější.“

Jiří Blaha

Jindřich Šikola (juniorky)

„V Estonsku se holky docela trápily střelecky, proto vnímám dnešní úspěch Ilči jako povzbuzení pro celý tým, jako informaci, že to půjde. Vždyť jsme sem přijely z plné přípravy v Ramsau a Novém Městě na Moravě. Ilona zajela stíhačku výborně. Na trati dosáhla druhého času, a také střelba jí vyšla. Na náročné, větrné střelnici udělala jen tři chyby a posunula se o šest míst… Navíc dalším dobrým výkonem jí kryla záda desátá Heda Mikolášová. Vlastně všechny holky se oproti sprintu zlepšily, nebo zůstaly na svém a z toho mám radost.

Ještě nám chybí nemocné Katky Gotvaldová a Paulů. Snad se k nám brzy připojí. A Lenka Bártové už po čtvrtečním pádu na hlavu v supersprintu byla trénovat. Hodně se mi ulevilo. Na podzim nás čekají další soustředění. Těším se, protože holky se nebojí tvrdě pracovat.“         

Heda Mikolášová

Výsledkový servis

Stíhací závod junioři

Stíhací závod junioři – analýza  

Stíhací závod juniorky

Stíhací závod juniorky – analýza

Všichni junioři se představí 31. 8. a 1.9. v Letohradě při IBU CER Cupu a Mistrovství ČR v biatlonu na kolečkových lyžích!

Tomáš Hermann

Foto: Reiko Kolatsk