Známe pořadatele Zimních olympijských her 2030 a 2034

24. července, 2024

Le Grand-Bornand a Soldier Hollow. Na těchto místech budou biatlonisté v letech 2030 a 2034 bojovat o olympijské medaile. Rozhodli o tom členové Mezinárodního olympijského výboru na svém středečním setkání v Paříži.

Trend je jasný: Pořádat olympijské hry tam, kde už existuje sportovní infrastruktura.

V roce 2026 bude hry hostit pod hlavičkou Milano Cortina Itálie. Biatlonisté už se těší na závody v oblíbené Anterselvě.

A v Alpách zůstaneme i v roce 2030. Se svou kandidaturou totiž podmínečně uspěly (čeká se na vládní garanci) „Francouzské Alpy“. Pod tímto označením se skrývá řada známých zimních středisek včetně Le Grand-Bornand, které bude patřit biatlonistům. Ti by měli mít svou vlastní olympijskou vesnici s běžci na lyžích, kteří budou závodit v nedalekém La Clusaz.

Ale například ledové sporty se odehrají v 500 kilometrů vzdáleném Nice. Francouzi chtějí kreativitou navázat na Paříž 2024. Například závěrečný ceremoniál by se měl uskutečnit na promenádě podél Středozemního moře.

Po olympiádách v Asii můžeme čekat bouřlivou atmosféru

Americké Salt Lake City vsadilo na odkaz Zimních olympijských her 2002. Všechna sportoviště budou buď stávající, nebo dočasná. Biatlonisté, běžci na lyžích a sdruženáři opět najdou zázemí v Soldier Hollow, které prošlo modernizací a letos se vrátilo do kalendáře Světového poháru.

Olympijské vesnice by měly být dvě, jedna v horách a jedna v Salt Lake City, které bude domovem ledových sportů. Ze Soldier Hollow je to do centra dvoumilionové aglomerace asi hodina jízdy.

Mimochodem, Tereze Voborníkové a Jonáši Marečkovi, kteří se v Soldier Hollow stali juniorskými mistry světa, bude v době her 33 let.

Americký Utah zase nabízí úchvatné scenérie

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík