Otcovská a junior Abrahám nejvýše ve sprintech IBU Cupu v Idre Fjall. Oba na 29. místě

08. prosince, 2023

Výraznější úspěch nepřinesly českým barvám úvodní sprinty II. kola IBU Cupu, které hostí známé švédské středisko Idre Fjall. V kategorii mužů si nejlépe počínal junior Luděk Abrahám (1+1), který si doběhl pro 12 bodů do pořadí IBU Cupu. Stejnou příčku obsadila i nejlepší z českých žen Kristýna Otcovská (0+2).  

Vyhráli Johan-Olav Botn z Norska a Němka Johanna Puffová. Sprint mužů opět potvrdil dominanci norských a německých závodníků. Mezi nejlepšími osmi bylo pět Norů a tři Němci!

Další česká umístění

Na desetikilometrové trati mužů obsadil Ondřej Mánek (1+1) 48. místo. Dosavadní český lídr Vítězslav Hornig (2+2) skončil po čtyřech chybách na střelnici až 56. v pořadí.

V závodě žen dojela Eliška Václavíková (2+1) na 52. pozici, juniorka Veronika Novotná (2+0) byla klasifikována na 62. místě a druhá z juniorek Lenka Bártová (1+2) obsadila 69. příčku. Tereza Jandová kvůli zdravotní indispozici do závodu nenastoupila.

Junior Luděk Abrahám se postupně srovnává s tempem závodů dospělých

Pohledem trenérů

Aleš Ligaun (muži)

„Nebyl to vydařený závod. Od Víti a Ondry jsem čekal víc zejména na střelnici. Věřím, že zítra se oba představí v lepším světle, protože sobotní sprint bude současně kvalifikací do stíhacího závodu. Luděk ukázal, že stabilizace střelby, která ho provází od letní přípravy není náhodná. Navíc dokáže být v rámci širšího startovního pole konkurence schopný i na trati.  Samozřejmě to neplatí o Norech a z části Němcích. Normálně každý vždy bojuje o stupně vítězů, tady je pro ostatní úspěchem elitní desítka.“

Jiří Holubec (ženy)

„Tereza měla v noci velké problémy s hladinou cukru. Nebylo jí dobře. Po konzultaci s lékařem padlo jednoznačné rozhodnutí, že nebude závodit. Uvidíme, jak jí bude v sobotu. Týna se podle svých slov necítil na trati dobře, bojovala hodně sama se sebou, což v důsledku přineslo i dvě chyby vstoje. Běžecký výkon Elišky už měl vyšší parametry než před týdnem. To je pozitivní, ale ona stejně jako obě naše juniorky potřebuje ve sprintu nulovat nebo dát maximálně za jedna, aby mohla přemýšlet o bodovaných příčkách.“   

Zdravotní komplikace spojené s cukrovkou Terezu Jandovou v pátek na start nepustily…

Výsledkový servis

Sprint mužů na 10 km

Analytické výsledky

Pořadí IBU Cupu

Pohár národů

Sprint žen na 7,5 km

Analytické výsledky

Pořadí IBU Cupu

Pohár národů

Další program IBU Cupu II

Sobota 9. 12.

11:00 – sprint mužů, 10 km – startovka

14:30 – sprint žen, 7,5 km – startovka

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Bláha