Markéta Davidová se loučí s Östersundem 11. příčkou

12. března, 2023

Po dvou nulách útočila Markéta Davidová v hromadném startu v Östersundu na nejvyšší příčky. Po dvou chybách nakonec obsadila 11. místo, což je její nejlepší výsledek v disciplíně v této sezóně.

Report

Poslední den v Östersundu nabídl biatlonistkám nejpříjemnější podmínky k závodění. „Vítr je klidný, podmínky jsou skvělé,“ hlásil před první střelbou Egil Gjelland.

Krátce po startu

Markéta Davidová byla mezi 16 ženami, které závod zahájily nulou. Jednou ji zachránil kalibr, proto trenér Gjelland poslal k trati informaci o dvou cvacích.

„Perfektní, centrové rány,“ komentoval Nor druhou ležku své svěřenkyně, po které už jela pátá.

Na odjezdu ze střelnice

Po první stojce přišel propad o 10 příček. Makula netrefila první a pak poslední ránu.

Po druhé stojce už mohl Gjelland opět chválit za pět centrových ran. Makula se dostala do skupiny bojující o 9. místo. V závěrečném finiši byly nad její síly Norka Tandrevoldová a Francouzka Chevalierová, a tak obsadila 11. příčku.

V cíli posledního závodu v Östersundu

Na trati patřil Markétě Davidové 12. běžecký čas, na nejrychlejší Francouzku Colombovou ztratila 27 sekund. „Lyže byly dobré, ale já už jsem hotová,“ glosovala závod Makula.

I druhý individuální závod v Östersundu vyhrála Italka Dorothea Wiererová. Střílela čistě, stejně jako druhá Francouzka Lou Jeanmonnotová. Chyba na poslední střelbě odsunula na třetí příčku Julii Simonovou.

Co to znamená?

Markéta Davidová si upevnila 7. příčku v celkovém hodnocení. Její náskok na 8. Francouzku Chevalierovou-Bouchetovou je 34 bodů.

Výsledkový servis

Příští závod

Od 16:00 se jede v Östersundu hromadný start mužů, do kterého nastoupí i Michal Krčmář. Jakub Štvrtecký zůstal první pod čarou.

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda