Výjezd kopce na Blinkfestivalenu vyšel Horké. Byla čtvrtá mezi biatlonistkami

01. srpna, 2019

Čeští biatlonisté mají za sebou premiérové vystoupení na Blinkfestivalenu v Norsku. V 7,4 km dlouhém závodě do kopce Lysebotn Opp si vedla nejlíp Ludmila Horká, která obsadila 16. místo a mezi biatlonistkami byla čtvrtá nejlepší. Z českých mužů se probojoval nejvýš 24. Michal Krčmář, který se dostal na kopec jako sedmý nejrychlejší z biatlonistů. Blinkfestivalen pokračuje zítra střeleckými duely a hromadnými starty.

Lysebotn Opp žen

Startovala jako poslední z Češek s číslem 71, přesto byla nakonec nejlepší. Ludmila Horká potvrdila běžecké kvality, od začátku závodu se prodírala dopředu a nakonec dorazila do 640 metrů nad mořem položeného cíle jako 16., o 7 minut a 35 sekund později než Therese Johaugová. Norská běžkyně na lyžích časem 31:18,4 stanovila nový rekord závodu a obhájila vítězství.

Horká byla čtvrtou nejrychlejší biatlonistkou. Vůbec nejlíp si vedla Kaisa Mäkäräinenová, která se blýskla třetím místem v celkovém pořadí. Kromě Johaugové ji zdolala už jen aktuální vítězka Světového poháru v běhu na lyžích Ingvild Østbergová.

Markéta Davidová vyšplhala do cíle jako 19. se ztrátou 7:51, Lucie Charvátová jako 22. s mankem 8:28. Eva Kristejn Puskarčíková (+10:48) obsadila 32. příčku a Jessica Jislová (+14:04) 50.

„Holky si nevedly špatně, nebyl to žádný propadák. Kopec jim dal pořádně zabrat, naštěstí nebyl žádný pařák, jelo se asi v 16 stupních. Ale když jsem šel pěšky nahoru, tak mi bylo horko,“ usmíval se po závodě asistent trenéra Jiří Holubec.

Lysebotn Opp mužů

Podobný příběh jako Lída Horká prožil v závodě mužů Jakub Štvrtecký. Benjamínek českého týmu startoval s číslem 75, ale také se dokázal prokousat hodně dopředu. Do cíle dorazil na 26. místě, těsně za svými zády nechal Sebastiana Samuelssona a naopak zaostal o 14 sekund za svým krajanem Michalem Krčmářem.

„Než jsem se dostal relativně dopředu, tak mě to stálo strašných sil,“ popisoval po závodě Štvrtecký. „Byl to takový sprint na tři serpentiny a prakticky celý tunel jsem se z toho potom sbíral… Ale nejelo se mi špatně. Kdyby byla lepší pozice, tak by třeba mohlo být trochu víc sil v závěru. Ale to jsou kdyby.“

Panoramata možná trochu dobíjely sportovcům baterky

Krčmář jako nejlepší z Čechů obsadil 24. příčku, mezi biatlonisty byl sedmý nejrychlejší. Na vítězného Nora Simena Krügera ztratil přes tři a půl minuty. Za nejlepším biatlonistou, kterým byl 11. Tarjei Bø, zaostal o necelou minutu a půl.

Adam Václavík se dostal na vrchol kopce pět minut po Krügerovi, patřilo mu 36. místo. Ztráta 82. Tomáše Krupčíka se blížila k devíti minutám.

Dnes nejlepší z českých mužů

Výsledkový servis

A takhle to vypadalo nahoře

Příští závod

Zítra biatlonisty na Blinkfestivalenu čekají střelecké duely, kvalifikace a hromadné starty. Ty by měly být od 18:50 k vidění na webu ČT sport, na slovenské Dvojce a také na norské televizi NRK.

Kompletní program závodů a TV přenosů je v našem předzávodním přehledu

 

Karel Halberštádt

Foto: Jiří Holubec, Aleš Ligaun