Češi v akci, 1. 8. – Čeští biatlonisté na Blinkfestivalenu poměří síly s elitními běžci

01. srpna, 2019

Čeští biatlonisté dnes poprvé v historii absolvují závod na norském Blinkfestivalenu. Na úvod je čeká 7,4 km dlouhý výjezd kopce od fjordu v Lysebotnu až do výšky 640 m. Do závodu se pustí 5 českých mužů a a stejný počet žen, byť ve startovní listině jich figuruje více.

Na start závodu žen se ve 13:50 postaví Markéta Davidová, Eva Kristejn Puskarčíková, Lucie Charvátová, Jessica Jislová a Ludmila Horká. Po menších zdravotních problémech bude mít volno Veronika Vítková, v pátek a v sobotu bychom ji ale měli vidět.

Davidovou a spol. čeká těžká konkurence. Vždyť s jedničkou do závodu zvaného Lysebotn Opp vyrazí běžecká hvězda Therese Johaugová, která obhajuje vítězství. Z biatlonistek budou na startu Lisa Vittozziová, Marte Olsbuová Røiselandová či Kaisa Mäkäräinenová.

Ve startovní listině mužského závodu figuruje osm Čechů, pojede jich ovšem jen pět. Michal Šlesingr a Ondřej Hošek do Norska vůbec neodcestovali, Ondřej Moravec se zase šetří po tréninkovém výpadku. Kopec z Lysebotnu tedy budou zdolávat Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Adam Václavík, Jakub Štvrtecký a Milan Žemlička.

Kromě Krčmáře (16) mají všichni Češi vyšší startovní čísla. „Budeme startovat hodně zezadu a co jsem slyšel, tak na té úzké silnici není lehké dostat se dopředu. Je to tak na dva pruhy,“ říkal před závodem kouč mužů Zdeněk Vítek, který i s tímto vědomím nemá vysoká očekávání.

Čerstvou zkušenost se závodem do kopce má Jakub Štvrtecký, který před měsícem vyhrál 8 km dlouhý výjezd soupaží na Kohůtku. „Hodně se těším, ale zároveň moc nevím, co od toho čekat, protože jsem výjezdy jel zatím jen klasikou a konkurence tady bude prostě nejlepší na světě! Ale uvidíme, jak to půjde, hlavně nezlomit hůlku po startu a posunout se dopředu a pak se uvidí, na co budu mít.“ Nejmladší z českého týmu si hodně zapředjíždí, bude mít číslo 75, nejvyšší z našich.

A konkurence bude opravdu velká. S jedničkou jede olympijský vítěz a obhájce vítězství Simen Krüger. Hned za ním vyrazí další skvělí běžci Iivo Niskanen a Hans Holund, mezi nimi s trojkou nejvýše nasazený biatlonista Tarjei Bø. Jeho bratr a Martin Fourcade se představí až v pátek a v sobotu.

Záznam ze závodů Lysebotn Opp uvede norská televize NRK ve 22:00. Následně by měl být k dispozici i online na této adrese. Přenosy z pátečních a sobotních závodů už odvysílá i ČT sport.

13:50 – Blinkfestivalen – výjezd na 7,4 km žen

  • Česká čísla: 24. Markéta Davidová, 33. Eva Kristejn Puskarčíková, 62. Lucie Charvátová, 64. Jessica Jislová, 71. Ludmila Horká
  • Startovní listina
  • TV přenosy: záznam 22:00
  • Online výsledky

15:30 – Blinkfestivalen – výjezd na 7,4 km mužů

  • Česká čísla: 16. Michal Krčmář, 37. Tomáš Krupčík, 66. Adam Václavík, 72. Milan Žemlička, 75. Jakub Štvrtecký
  • Startovní listina
  • TV přenosy: záznam 22:00
  • Online výsledky

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík