Sprint v Oberhofu vyšel jen Moravcovi. Čistá střelba mu vynesla 13. místo

11. ledna, 2019

Čeští reprezentanti neprožili ideální vstup do roku 2019. Sprint v německém Oberhofu vyšel jen Ondřeji Moravcovi, který se ani jednou nemýlil a skončil 13. Na body dosáhl už jen 35. Michal Krčmář. Tomáš Krupčík a Jakub Štvrtecký zůstali za branami stíhacího závodu.

 

 

Závod ve zkratce

Oberhof opět ukázal, proč nepatří zrovna mezi nejoblíbenější destinace. Sprint mužů provázelo mlhavé počasí, sněžení a poměrně nepříjemný vítr. I proto dokázalo odstřílet čistě jen sedm biatlonistů.

Mezi nimi byl i Ondřej Moravec. Se dvěma nulami se v cíli zařadil na 8. místo, ale nakonec se před něj dostalo ještě pět soupeřů. I tak je 13. příčka pro Moravce druhým nejlepším výsledkem v této sezóně.

Naopak Michal Krčmář zaznamenal nejhorší umístění v sezóně. Závod sice začal čistou ležkou, ale po dvou chybách vestoje se propadl na konečné 35. místo.

Dvě chyby vestoje Michala Krčmáře nepotěšily

Dvě chyby udělal i Tomáš Krupčík, na obou střelbách po jedné, ale s pomalejším během skončil 62. Postup do stíhacího závodu mu unikl o 5,8 sekundy.

Tomáši Krupčíkovi zkazily návrat po nemoci dvě minely

Junior Jakub Štvrtecký naplno poznal nástrahy oberhofské střelnice, trefil pouze dva terče a dojel 103. ze 105 startujících.

Jakub Štvrtecký dnes musel absolvovat 11,2 km

Až do dnešního dne platilo, že sprinty v této sezóně vyhrává jen Johannes Thingnes Bø. V tom čtvrtém ale našel přemožitele v Alexandru Loginovovi. Rus střílel čistě, díky čemuž o 13 sekund porazil jednou nepřesného Nora. Stupně vítězů doplnil Sebastian Samuelsson.

Žlutý trikot dál bezpečně drží Johannes Thingnes Bø, Na Loginova má k dobru 110 bodů. Michal Krčmář figuruje na 16. příčce, Ondřej Moravec na 18.

Zajímavá čísla

  • Alexandr Loginov vyhrál svůj první závod Světového poháru v kariéře, dnes třetí Sebastian Samuelsson zase oslavil první individuální medaili (ZOH nejsou součástí SP).
  • Z posledních 7 závodů v Oberhofu skončil Ondřej Moravec počtvrté 13.
  • Michal Krčmář bodoval i v devátém závodě sezóny, ale nenavázal na tři předešlé závody v Oberhofu, ve kterých skončil v elitní desítce.
  • Čeští biatlonisté dnes patřili k nejpomalejším střelcům s výjimkou Ondřeje Moravce, který zaznamenal 41. čas (59 s). Michal Krčmář s Tomášem Krupčíkem stříleli o 15 sekund pomaleji, Jakub Štvrtecký byl s časem 1:30 vůbec nejpomalejší.

Na střelnici dnes z našich obstál jen tento muž

  • Vítězný Alexandr Loginov dokázal odstřílet za 49 sekund, o 8 sekund rychleji než Johannes Bø.
  • Prakticky totožně si vedli na trati Michal Krčmář a Ondřej Moravec. V pořadí běžeckých časů figurovali na 33., resp. 34. příčce a na nejrychlejšího Johannese Bøho ztratili minutu a 16 sekund.
  • Moravcovi úplně nevyšlo poslední kolo, ve kterém nabral o 16 sekund vyšší ztrátu na nejrychlejšího muže než v kole druhém. Na umístění v elitní desítce mu přitom scházelo 9 sekund.
  • Do Poháru národů dnes Češi získali 313 bodů stejně jako Ukrajinci, se kterými naši biatlonisté bojují o osmé místo. Krčmář a spol. mají aktuálně náskok 47 bodů. Ze 40 na 56 bodů naopak narostla ztráta na sedmé Italy.

Výsledkový servis

Příští závod

Muži v sobotu v Oberhofu navážou na sprint stíhacím závodem, který se pojede od 15:00. Ještě před nimi, ve 12:45, se do své stíhačky pustí ženy.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík