Veronika Vítková opět potvrdila nejlepší formu z českého týmu. Ve sprintu devatenáctá

08. prosince, 2017

Stejně jako před týdnem v Oestersundu i zde v Hochfilzenu dokázaly ze sprintu do stíhacího závodu postoupit jen dvě české reprezentantky. Na 7,5 km dlouhé trati se to povedlo 19. Veronice Vítkové a 41. v pořadí juniorce Markétě Davidové. Celkově 61. Jessica Jislová a 62. Eva Puskarčíková se staly první dvěma nepostupujícími. Lucie Charvátová obsadila 69. místo a Veronika Zvařičová dokončila závod na 84. pozici. Za hustého sněžení a nepříjemných větrných poryvů vyhrála Darja Domračevová z Běloruska před Anastázií Kuzminovou ze Slovenska a Dorotheou Wiererovou z Itálie.

Závod ve sprintu nebyl jednoduchý ani pro trenéra Zdeňka Vítka

Závod ve sprintu nebyl jednoduchý ani pro trenéra Zdeňka Vítka

Jak viděl vystoupení svých svěřenkyň trenér Zdeněk Vítek? Kouče zejména mrzelo, že test všech šesti adeptek na štafetu zůstal u jednoho pokusu. „Myslel jsem, že to porovnání bude opakované a průkaznější. Teď budeme muset při nominaci na naděli postupovat jen na základě analýzy sprintu a případně pocitů samotných holek.“

Veronika Vítková zatím prokazuje nejstabilnější formu z celé české reprezentace. Bodovala v každém ze čtyř individuálních startů a neskončila nejhůře než dvacátá. Špatného počasí se zpočátku zalekla. „S vánicí se zvedl i vítr, a přitom už jsem měla po nástřelu. Ale naštěstí jsme měly dobré informace ze střelnice, že máme reagovat na vítr a lehce to i přecvakat, což jsem udělala. Škoda jedné chyby… ale v konečném důsledku jsem byla ráda, jak ta střelba dopadla.“ Hodně ji potěšilo, že svůj střelecký výkon  dokázala mít pod kontrolou. „Vítr jsem hodila za hlavu a soustředila jsem se na každou jednotlivou ránu,“ prozradila svoji taktiku.

Veronika Vítková v plné jízdě na trati. Do sobotní stíhačky půjde z nadějné pozice

Veronika Vítková v plné jízdě na trati. Do sobotní stíhačky půjde z nadějné pozice

Věří, že v sobotu se ve stíhačce posune ještě výš. Koneckonců elitní šestka je jí vzdálená pouze jedno trestné kolo! „Uvidí se, co předvedu, ale ráda bych si dala pěkný dárek k narozeninám,“ usmála se průběžně jedenáctá žena klasifikace Světového poháru.

Svůj cíl – postup do stíhacího závodu – splnila i juniorka Markéta Davidová, když ke „světovým bodům“ jí scházela pouze jedna desetina sekundy… Na trati ovšem byla z českého sexteta nejrychlejší. „Běžecky to bylo dobré, na střelnici už tolik ne. Myslím, že mi přálo i hodně štěstí. Sama vím minimálně o dvou kalibrech,“ rekapitulovala svoje vystoupení rodačka z Janova nad Nisou.

Markéta Davidová splnila svůj základní cíl. Startovní číslo bude mít na hrudi i ve stíhacím závodě

Markéta Davidová splnila svůj základní cíl. Startovní číslo bude mít na hrudi i ve stíhacím závodě

Hodně zklamaná byla Veronika Zvařičová, jež se do Světového poháru vrátila po téměř pěti letech. „Zasloužím si za uši. Do závodu jsem vletěla přemotivovaná, přepálila jsem tempo a dvě kola jsem se pak po trati sotva plazila. Odešly mi nohy, ruce, záda. Byla jsem úplně ztuhlá. Prostě tragédie. Chybělo mi na začátku více rozumu,“ vykládala nezadržitelně o svém návratu mezi biatlonovou elitu. „Říká se, že chybami se člověk učí. Otázkou je, zdali ještě budu mít příležitost ji napravit. Moc jsem si přála se dostat do stíhačky… Alespoň trochu jsem pyšná na střelbu. Tu jsem v těch drsných podmínkách docela zvládla.“

Veronika Zvařičová prožila na trati velké trápení. (Pře)Motivace je prevít

Veronika Zvařičová prožila na trati velké trápení. (Pře)Motivace je prevít

HOCHFILZEN – výsledky českých reprezentantek ve statistikách

Veronika Vítková
19. místo, odstup 1:14,3 min., střelba – 1-0, 32. běh (+55,7 s), 24. střelba (+14,0 s)

Markéta Davidová
41. místo, odstup 2:00,0 min., střelba – 2-1, 17. běh (+41,0), 74. střelba (+26,0)

Jessica Jislová
61. místo, odstup 2:43,3 min., střelba – 1-0, 89. běh (+2:26,3), 6. střelba (+6,0)

Eva Puskarčíková
62. místo, odstup 2:46,2 min., střelba – 1-2, 49. běh (+1:19,5), 86. střelba (+29,0)

Lucie Charvátová
69. místo, odstup 2:57,9 min., střelba – 1-3, 52. běh (+1:20,3), 14. střelba (+9,0)

Veronika Zvařičová
84. místo, odstup 3:30,3 min., střelba – 0-1, 93. běh (+2:36,1), 99. střelba (+37)

Jessica Jislová se stala smutnou hrdinkou sprintu. Stíhačka jí unikla o jedno místo a 1,1 sekundy...

Jessica Jislová se stala smutnou hrdinkou sprintu. Stíhačka jí unikla o jedno místo a 1,1 sekundy…

 

HOCHFILZEN – výsledky sprintu žen na 7,5 km
HOCHFILZEN – průběžná klasifikace Světového poháru žen po čtyřech z 22 závodů

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík