Střelecký kalich hořkosti na Sibiři

24. února, 2016

Spíše zklamání panuje v českém táboře po středečních štafetách dvojic a smíšených štafetách, které byly úvodními disciplínami Otevřeného evropského šampionátu v ruské Ťumeni. V obou závodech Češi až na výjimky selhali na střelnici. Bára Tomešová a Lukáš Kristejn obsadili v singlech nakonec slušné šesté místo, i když jejich střelecký výsledek 3+11 (tři trestná kola a 11 dobíjení) rozhodně potěšující nebyl. Avšak čtveřice Jessica Jislová, Jitka Landová, Adam Václavík a Jaroslav Soukup obsadila nakonec až jedenácté místo při střelbě 2+19. V obou případech vyhrály ruské štafety. V klasických smíšených závodech dvou žen a dvou mužů vybojovali na Sibiři stříbro Slováci, kteří skončili za domácími závodníky jen o 0,1 vteřiny! Slušný běžecký výkon doprovodili nejlepší střelbou závodů 0+5.

 

„Myslíme si, že dnes jsme vypili kalich střelecké hořkosti až do dna,“ povzdychl si nad oběma výsledky trenér českých žen Marián Málek. „Šesté místo v singlech nakonec musíme brát, Bára Tomešová kroužila hned dvakrát při první stojce a byli jsme jedenáctí. Páté místo bylo ale na dosah. Ztratili jsme ho na závěrečné položce, při které se Lukáš Kristejn nechal rozptýlit přijíždějícím Kazachem a musel na trestné kolo. Ten ho pak nakonec i přes Lukášův výborný finiš porazil,“ doplnil trenér mužů Aleš Ligaun.

 

V klasických smíšených štafetách potěšila výkonem jen nejmladší členka kvarteta Jessica Jislová. Dobíjela pouze jednou vstoje a předávala zkušené Jitce Landové na třetím místě. „Jessica podala profesorský výkon. Ležku zvládla bezchybně, ve druhém kole se nikam nehnala a ve finiši patřila k nejrychlejším. To byl parádní výkon,“ radoval se trenér Marián Málek. Tím ovšem veškerá radost skončila. Českým tým pak už jen ztrácel. Jitka Landová dobíjela celkem šestkrát a předávala pátá se ztrátou půldruhé minuty. Adam Václavík nezvládl hned úvodní ležku, musel na dvě trestná kola a seslal českým tým na desáté místo. „Adam bojuje sám se sebou, rány strhává. Jsou to školácké chyby,“ líčil Aleš Ligaun, kterého nepotěšil ani Jaroslav Soukup.  „Jarda byl na střelnici neuvěřitelně pomalý, bojoval s vyhozenými náboji. To jsou zbytečné chyby.“ Po šesti dobíjeních největší hvězdy českého výběru obsadili čeští biatlonisté nakonec ne příliš lichotivé 11. místo.

 

„Přemýšlím o pozitivech,“ doplnil Marián Málek, „a chce se mi věřit, že se naši sportovci rozjeli dobře alespoň směrem ke čtvrtečnímu sprintu.“ Ten do značné míry poznamená celkové vyznění šampionátu. Jeho výsledky totiž ovlivní jak sobotní stíhací závody, tak i nasazení do nedělních závodů s hromadným startem.
Singl mix štafeta – výsledkový servis:

 

Závod smíšených štafet na 2 x 6 km + 2 x 7,5 km – výsledkový servis:
Oficiální výsledky
Analýza závodu
Pohár národů – muži
Pohár národů – ženy

TH