Moravcovi uteklo pódiové umístění: ve vytrvalostním závodě skončil čtvrtý

13. ledna, 2016

Výbornou formu potvrdil jednatřicetiletý český biatlonista Ondřej Moravec, který ve vytrvalostním závodě Světového poháru v německém Ruhpoldingu obsadil čtvrté místo. Stejně jako v nedělním závodě s hromadným startem zastřílel bezchybně všechny položky, doplatil ale na pomalejší běh a více času strávil i na střelnici.  Výborný výkon odvedl Michal Krčmář, který s jednou trestnou minutou obsadil desáté místo.
Všichni tři nejlepší na stupních vítězů si připsali jednu trestnou minutu. Vyhrál Francouz Martin Fourcarde, který si připsal 44. prvenství ve Světovém poháru. Druhý skončil Rakušan Simon Eder se ztrátou 17,5 sekundy. Třetí místo obsadil Rus Anton Šipulin, jenž měl manko na vítěze 29 sekund.
Na třetího Šipulina chybělo Moravcovi v cíli 8,1 sekundy. “Je to škoda, ale i čtvrté místo je pěkné. Ondra potvrdil, že má dobrou formu,” řekl v rozhovoru pro Českou televizi šéftrenér českých biatlonistů Ondřej Rybář, který vyzvedl i desáté místo Krčmáře. “Dobře reagoval na střelnici na vítr. Už skončil v předcházejících závodech dvakrát těsně za desítkou. Tento výsledek si zaslouží,” tvrdil Rybář.
Michal Šlesingr při nástřelu před vytrvalostním závodem mužů. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Šlesingr při nástřelu před vytrvalostním závodem mužů. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Šlesingr zvládl bezchybně první ležku, na dalších třech položkách si vždy připsal jednu trestnou minutu a skončil na 33. místě.

Těsně za bodovaným umístěním na 41. příčce skončil teprve jednadvacetiletý Adam Václavík, který zaplatil ve svém teprve druhém startu v závodě Světového poháru tvrdou nováčkovskou daň. Po třech položkách měl pouze jednu trestnou minutu. První dvě rány na poslední stojce také zvládl. Následně se lekl dobrého výsledku, rozklepal se a třikrát minul. “Adama bych každopádně pochválil, kritizovat ho nebudu. Potřebuje dozrát. Jeho běžecký výkon byl excelentní. Pohyboval se dlouho ve špičce. Chybí mu zkušenosti, nezvládl situaci psychicky. Potřebuje dozrát,” dodal Rybář.
Třikrát chyboval Tomáš Krupčík, jenž skončil na 53. místě.
Jen vzpomínka na bronzovou medaili z mistrovství světa před čtyřmi lety právě na této trati a ve stejné disciplíně zůstala Jaroslavu Soukupovi. Jeho trápení začalo hned na první střelecké položce, kde dvakrát chyboval. Ani jednou se mu nepodařilo čistě zastřílet a sedm nepřesných zásahů jej posunulo až na 93. příčku.
“Nedaří se mu. Nemůže najít střeleckou a běžeckou jistotu. Sešlo se více věcí. Sám není se svými výkony spokojen. Měl hodně chyb, úplně se s tím nedokáže srovnat. Věřím, že ještě dá nějakým výsledkem o sobě vědět,” je přesvědčený šéftrenér Rybář.
Vytrvalostní závod mužů na 20 km – výsledkový servis: