Český biatlon a Holmenkollen

11. února, 2015

Český biatlon má na Oslo a Holmenkollen krásné vzpomínky.  Stačí namátkou. V roce 1992 zde čtveřice Jan Matouš, Tomáš Kos, Jiří Holubec a Ivan Masařík vybojovala stříbrnou medaili v závodě hlídek. Dnes již zrušená disciplína měly tehdy punc mistrovství světa, protože nebyla zařazena v olympijském programu.  Mistr světa z roku 2005 Roman Dostál, pak na slavných holmenkollenských tratích přidal další zářez do své úspěšné kariéry, když zde o sezónu později doběhl druhý v závodě s hromadným startem.

 

Zlaté vzpomínky pak na Holmenkollen mají Michal Šlesingr, který v Oslu triumfoval roku 2008 a také Ondřej Moravec, jenž pod proslulým skokanským můstkem zvítězil předminulou sezónu. Oba svých zatím jediných individuálních vítězství dosáhli v závodě s hromadným startem.  „Pro mě už je to hodně dávno, vlastně si na to vzpomenu jen ve chvíli, kde se mě někdo zeptá,“ říká dnes Michal Šlesingr k sedm let „starému“ triumfu.

Michal Šlesingr při tréninku na Holmenkollenu. Foto: Český biatlon, Michal Červený

Michal Šlesingr při tréninku na Holmenkollenu. Foto: Český biatlon, Michal Červený

Dvaatřicetiletý reprezentant žije především současností, a tak na Holmenkollenu bude chtít ve čtvrtek navázat na třetí místo z dvacetikilometrové trati v Östersundu. „Holmenkollen patří k mým nejmilejším zastávkám v seriálu. Stadion je hodně příjemný, tratě těžké, ale spravedlivé. Jedinou potíží tak bývá kvalita sněhu,“ doplňuje informace Michal Šlesingr. „Ve středu během tréninku byla trať tvrdá, a to mi sedí . Obávám se ale, že při závodech hodně utrpí. No, snad se nebudeme bořit po lýtka,“ přeje si alespoň.

 

Dlouhá cesta, únava po trojboji v NMNM a vlastně už i z celého průběhu sezóny se dotýkají i kondice českých reprezentantů. „Ano, únava u sportovců už je evidentní. Na druhou stranu se všichni těší,“ říká trenér Zdeněk Vítek. Během závodů by se teplota měla pohybovat  1-2 stupně pod bodem mrazu. „Má i trochu foukat, ale nic dramatického,“ doplňuje Zdeněk Vítek.

 

Text: Tomáš Hermann